Det er all grunn til bekymring over planene om å flytte bioteknologistudiet på Blæstad fra Hedmarken til Evenstad. Dette er et utdanningsmiljø som er bygget opp over lang tid, og som har oppnådd internasjonal anerkjennelse. Statsråder fra flere regjeringer har lovprist bioteknologisatsingen på Hedmarken som et av regionens konkurransefortrinn.

Et av de viktigste grepene har vært å legge næringsliv og utdanning side om side. Med høykompetansebedrifter som Geno, Norsvin og Heidner-miljøet får vi et sterkt kompetansemiljø hvor næringsliv og utdanning utfyller hverandre, bygger kompetanse og bidrar til innovasjon. Dette blir borte hvis ledelsen ved Høgskolen Innlandet velger å flytte studiet til Evenstad.

Vi har vanskelig for å finne en god begrunnelse for en slik flytting. Evenstad er ypperlig egnet for forvaltning av skog og utmark. Men for jordbruksstudier er det for kort vekstsesong. I tillegg mister man altså den viktige effekten av å være plassert side om side med næringslivet.

Vi slutter oss til ordførerne Nils A. Røhne (Ap) og Einar Busterud fra henholdsvis Stange og Hamar, når de advarer ledelsen ved Høgskolen mot å undervurdere næringsutviklingen. Innlandet har ikke råd til å nedprioritere de vekstområdene som faktisk finnes. Eller for å si det med Venstre-politiker Erik Ringnes: «Blæstad er en unik merkevare innenfor landbruksutdanningen».

Høgskolen i Innlandet gjennomfører nå en utredning for å finne fram til den beste fakultetsordningen. Den skal være klar i mai eller juni. Det er naturlig at den nye, sammenslåtte Høgskolen har behov for å se på organiseringen. Men da forutsetter vi at avgjørelsen om å flytte campus Blæstad også venter til vi ser et helhetlig bilde. Dette er en svært viktig avgjørelse, hvor konsekvensene blir store hvis bioteknologimiljøet flyttes. Vi forventer en grundig gjennomgang av argumentene og en skikkelig debatt før man eventuelt ødelegger et av Hedmarkens viktigste utdanningsmiljøer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.