Den tragiske bilulykken i Hernes på riksveg 3 utenfor Elverum krevde tre liv. Tre unge mennesker mistet livet da bilen som hadde høy fart kolliderte med en elg. Ulykken har gjort stort inntrykk på oss alle, fordi det oppleves som så meningsløst når ungdom med livet foran seg brått blir revet bort.

Siden ulykken 3. juli har politiet etterforsket saken for fullt. Etterforskingen har vist at to av de omkomne ungdommene satt i bilen uten bilbelte. En stor, nasjonal undersøkelse som ble utført i 2013 viste at nesten halvparten av dem som omkom i trafikkulykker ikke brukte bilbelte.

Med all den kunnskapen vi i dag har om betydningen av å bruke bilbelte, er det nesten ufattelig at så mange ikke bruker det påbudte bilbeltet. Statistikken taler sitt tydelige språk. Det er hevet over tvil at mange ville ha reddet livet hvis de hadde brukt belte. Om dette gjelder den tragiske ulykken i Hernes vil vi aldri få svaret på. Men det er tankevekkende at Trygg Trafikk oppgir manglende bruk av bilbelte som en av fire hovedårsaker til at unge bilførere mellom 15 og 24 år mister livet i trafikken.

Kampanjene for bruk av bilbelte har vært utallige, og pågått i mange år. De visuelle presentasjonene av hva som skjer i et sammenstøt hvor det ikke brukes belte, har vært svært overbevisende. Noe stort offer kan det heller ikke være å ta på seg beltet. Ulykken i Hernes bør stå som en kraftig påminnelse til all ungdom om at bilbelte må være en absolutt forutsetning for å sitte i en kjørende bil.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.