Et kvart århundre med ordførermakt i fire valgperioder gjør at BBL i norsk lokalpolitikk er et historisk fenomen. Med ujevne mellomrom dukker det opp lokale lister mange steder i landet. Stort sett er de dannet av samme årsak som BBL: Et lokalt opprør mot de tradisjonelle partienes makt, med utgangspunkt i en lokal sak som har bred folkelig tilslutning. 

Så også med By- og bygdelista. Riktignok ser vi at forgrunnsfigur og ordfører Einar Busterud demper betydningen av kampen mot kommunesammenslåing mellom Hamar og Vang, og i stedet peker på trafikkaksjonen mot firefelts motorveg gjennom Hamar. Men når vi vet hvilken bastion Vang er for BBL ved kommunevalgene, har nok begge disse folkelige opprørene bidratt til å gi BBL sin sterke posisjon.

Derfor er det litt ironisk at Busterud nå er den eneste av de fire ordførerne på Hedmarken som tar til orde for kommunesammenslåing på Hedmarken. Her ligger også kanskje den viktigste årsaken til at BBL ikke har blitt en politisk døgnflue. Den løst sammensatte gruppa har klart å utvikle ny lokal politikk i takt med at BBL gikk fra å være opprørere til å få politisk makt. Derfor er ikke BBL noen bygdeliste lenger, men et kraftsenter for byutvikling. 

I tillegg har BBL hatt en forgrunnsfigur i Busterud som har klart å finne tydelige saker som gjør den politiske visjonen enkel å gripe for folk flest. Dessuten har han kommunikative evner som toppkandidatene til de andre partiene har manglet. Alt Busterud har tatt i har ikke blitt til gull. Planene om hotell på Koigen ble ikke godt mottatt. Og han var også tungt involvert i Briskeby-saken, som endte med gransking.

Men Einar Busterud er utvilsomt den viktigste enkeltfaktoren til at BBL har styrt Hamar nesten sammenhengende siden 1999. Det bør være et tankekors for Høyre og Ap, som ikke har klart å utfordre BBLs evne til vitalitet og nytenking. For BBL er den store utfordringen å finne en arvtaker etter Busterud. Det kan avgjøre BBLs skjebne.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.