Det er en dramatisk situasjon daglig leder ved Statens barnehus i Hamar presenterte her i avisen i går. Antall avhør av barn er femdoblet siden oppstarten av barnehusene i 2008. Antall avhør av barn hvor det foreligger mistanke om overgrep har økt fra 70 til 363 avhør. Og økningen fortsetter. I januar i år var det nesten dobbelt så mange barn inne til avhør, som i januar i fjor. Samtidig har Statens barnehus bare fått økt sine ressurser med 0,6 årsverk, og denne økningen er det politiet i Hedmark som tar kostnaden for.

Det er selvsagt en vanskelig arbeidssituasjon for de ansatte ved Barnehuset. Enda mer bekymret er vi imidlertid for barn som er inne til avhør. Det er krevende å avhøre barn om seksuelle overgrep og vold i nære relasjoner. Blir tidspresset for stort, risikerer vi at avhørene ikke blir gode nok, og at overgrep ikke avdekkes.Paradoksalt nok er det også en god nyhet at avhørene øker i antall. Det betyr at flere våger å melde fra om overgrep, og at vi dermed kan hindre seksuelle overgrep som ofte kan pågå gjennom hele barndommen. Vi har tidligere kritisert politiet for å bruke for lite ressurser på disse sakene. Mange anmeldelser ble liggende i mer enn to måneder, før barna ble avhørt på Barnehuset. Det er gledelig at mer systematikk hos politiet har ført til at ventetida nå er mer enn halvert.Lederen for justiskomiteen Hadia Tajik (Ap) lovte under sitt Hamar-besøk at hun vil arbeide for å øke budsjettet til landets ti barnehus. Hvor mye var i går svært uklart, etter at det ble avdekket at det ikke var hold i løftet om 100 øremerkede millioner fra Arbeiderpartiet. Signalet fra partiet som i sin tid startet barnehusene er imidlertid at det trengs mer penger. Vi vil samtidig minne om at den voldsomme økningen i antall avhør var godt synlig allerede i den rødgrønne regjeringens periode. Til justisminister Anders Anundsen (Frp) er vår utfordring klar. Gi barnehusene en ramme på minst 100 millioner kroner for å styrke sikkerheten til barn som utsettes for overgrep.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.