Riksadvokaten har besluttet å ilegge fire kommuner i Trøndelag foretaksstraff for å henlegge barnevernssaker. Bakgrunnen er Fylkesmannens gjennomgang av rapporter fra 2008 og fram til 2013. Gjennomgangen avdekket at 149 saker var ulovlig henlagt. Flere av sakene har avdekket at blant annet saker som handler om barn som utsettes for vold eller grov omsorgssvikt har blitt henlagt. I alt viser rapporten at 106 barn er omfattet av de henlagte sakene.

Det er første gang Riksadvokaten går til et slikt skritt. Bøteleggingen av kommunene er viktig, fordi Riksadvokaten her har gjort det klart at han ønsker å sende et signal til kommunene. Barn har også krav på rettssikkerhet, og barn som opplever omsorgssvikt fra sine nærmeste omsorgspersoner er de aller mest sårbare.Vi har de siste årene hatt en rekke rystende saker som har avdekket grov omsorgssvikt, noen ganger med døden som resultat. Åtte år gamle Christoffer ble på mange måter et symbol på disse barna, hvor det var klare tegn på omsorgssvikt og mishandling. Omgivelsene gjorde ingen ting. Nylig ble en gutt på 10 år sultet til døde av sin mor, uten at noen reagerte. Her i fylket har vi hatt Alvdal-saken, med omfattende overgrep uten at det offentlige grep inn.Også her i regionen har kommunene slitt med å behandle bekymringsmeldinger og iverksette tiltak i barnevernssaker. Det er derfor all grunn til å merke seg signalet fra Riksadvokaten.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.