Pengebruken til toppene i Norges idrettsforbund (NIF) er ikke noe vakkert syn, når bilagene fra reiser og restaurantbesøk nå omsider er offentliggjort. Vinflasker til nærmere to tusen kroner, svimlende barregninger fra nachspiel til langt ut i de små timer, og hotellopphold hvor romprisen langt overstiger det de fleste av oss betaler på en alminnelig ferietur.

Idrettspresident Tom Tvedt erkjenner at omfanget av alkoholbruken har vært for stor, og at dette ikke er noen god sak for idretten. Men noen unnskyldning vil han ikke komme med. Vi undrer oss over hvorfor en beklagelse til alle de frivillige sliterne som nedlegger tusener av dugnadstimer for å holde Idretts-Norge i gang dag etter dag, sitter så langt inne?

Idrettspresidenten viser til at hans viktigste jobb nå er å rydde opp. Nye regler er innført, regler som tilsier at kjøp av alkohol ved sosiale tilstelninger må forhåndsgodkjennes. Rene barbesøk godkjennes ikke. Men allerede nå er reglene brutt. Tom Tvedt godkjente selv en barregning på sju halvlitere og fem Jägermeister i mars i år, da økonomisjefen sa nei. Så mye betød de nye reglene.

Det har sittet pinlig langt inne for ledelsen i NIF å vise åpenhet rundt pengebruken. Til det siste har man nektet å legge fram bilagene. Grunnen er antakelig at Tvedt og de andre styremedlemmene visste hva som ville komme. Til slutt ble imidlertid presset fra både medier og kulturministeren for stort. Det er altså ikke idretten selv som har kjent på behovet for åpenhet og nye retningslinjer. Det er tvunget fram gjennom langvarig press utenfra.

Det som nå kommer på bordet er ikke unntakene. Det vi ser er ledelseskulturen i landets største frivillige organisasjon. Det er en organisasjon som baserer sin virksomhet på betydelig grad av offentlig støtte. Over lang tid ser det ut som det har utviklet seg en ukultur hvor lederne fullstendig har mistet kontakten med grunnplanet. For dem som steker vafler, selger pølser eller trener et lokalt lag må det være svært provoserende å se hvor løst pengene sitter når idrettstoppene vil ha seg en fest.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.