Striden om utformingen av det nye Uthuskrysset på E6 i Stange får sin avgjørelse i kommunestyret onsdag. Etter behandlingen i planutvalget i uken som gikk ser det ut til at kommunestyret med stort flertall velger å stå fast på sitt vedtak om saken i 2012, Dermed bør punktum være satt for denne saken. Striden står om et forslag fra utbygger Nye Veier til en ny planløsning for krysset. I dag krysser E6 i bru over fylkesveg 24. I planen som ble vedtatt i 2012 blir dette byttet om, slik at nye E6 går under fylkesvegen. Nye Veier foreslår å bytte tilbake. Debatten som har rast i Stange de siste månedene har fått en overtone av lokale hensyn som blir kjørt over av storsamfunnets interesser, men er også gitt den politiske dimensjonen av regjeringen mot opposisjonen.

Nye Veiers begrunnelser for endringen er knyttet til muligheten for gjenbruk av to kilometer av dagens veg, unngå en uheldig bakketopp for syklister som skal krysse E6, forbruk av 18 færre dekar dyrket mark, redusert inngrep i Furnes Hamjerns næringseiendom, en enklere byggeperiode og mindre forflytting av masse. Samlet sett enklere og billigere. Nye Veier oppfyller dermed sitt mandat.

Flertallet i Stange legger hovedvekt på en dårligere trafikksikkerhet. Dette er også et argument som går igjen i de 21 høringsuttalelsene som er kommet inn. Det samme gjelder økt støybelastning for naboene. Et viktig punkt er også det som i innstillingen fra rådmannen blir kalt «kryssets visuelle uttrykk og lesbarhet som markering av Stange som et sted, kommunesenter og satsingsområde». Kort sagt, muligheten for at vegfarende skal passere Stange uten å legge merke til det.

Som planmyndighet er det kommunestyrets ansvar og oppgave å ta vare på lokale interesser og se utbyggingen også i en videre ramme. Det er det vi har lokaldemokratiet til. Den lokale vurderingen er at den allerede vedtatte planen best ivaretar stangefolk. Høyre og Fremskrittspartiet er uenige. Det er det naturligvis lov til å være. Men det virker meningsløst når representanter for de to regjeringspartiene, med samferdselsministeren i spissen, har gitt uttrykk for at det nærmest drives en sabotasje fra de andre partiene mot prosjektet fordi Nye Veier står bak. Det har vært mye vegdebatt i Stange de siste 10-15 årene. Et stort flertall har også tidligere til tider vært rykende uenige med Statens vegvesen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.