Partileder Jonas Gahr Støre ga i Dagens Næringsliv tirsdag for første gang klarsignal for at også digitale nyhetsmedier skal kunne få nullmoms, slik papiravisene har. Inntil nå har Ap stått fast på at digitale medier må betale 25 prosent moms. Det er den kritiske økonomiske situasjonen i alle norske mediehus som har fått Ap til å innse at nullmoms er svaret på den svært utfordrende situasjonen vi nå opplever,

Støres uttalelser er en god nyhet for en hardt presset mediebransje. De rødgrønne partiene står med dette sammen om momsfritak for både papiravisene og de digitale nyhetsmediene. Vi ser det som overveiende sannsynlig at Venstre og KrF vil slutte seg til samme standpunkt. Dermed er det i realiteten bare regjeringen som stanser felles nullmoms. Høyre har programfestet felles lavmoms på åtte prosent. Kulturminister Thorhild Widvey (H) fastholdt i Klassekampen i går at dette er regjeringens politikk. Slik det ser ut nå vil imidlertid ikke dette få flertall i Stortinget.

Det haster for politikerne nå, hvis de ønsker å bidra til å redusere de omfattende kostnadskuttene vi har sett i norske medier den siste tiden. Leserne har over lang tid forlatt papiravisen, men i et relativt forutsigbart tempo. Med den akutte annonsesvikten har situasjonen imidlertid blitt kritisk. Nå handler det om å kunne tilby abonnentene gode digitale løsninger, uten en betydelig momsregning fra staten i etterkant. Støres utspill åpner for dette, og vi har vanskelig for å tro at regjeringen vil stå alene igjen på et standpunkt som øker avgiftene.

Ap har imidlertid et forbehold knyttet til sin nye linje. Støre mener staten ikke kan gi momsfritak samtidig som eierne tar ut store utbytter av mediebedriftene. Vi forstår forbeholdet, men kan vanskelig se hvordan det kan gjennomføres. Vi trenger mediebedrifter som har solid økonomi, og forutsigbare overskudd. Men også medieeierne bør se at dette ikke er tiden for store utbytter.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.