På den ene siden har det gått jevnt nedover på meningsmålingene det siste halvåret. På den annen side viser flere av meningsmålingene at Ap har rent flertall sammen med Senterpartiet.

Det er altså gode muligheter for at Jonas Gahr Støre kan danne regjering etter valget. Men hvem skal han samarbeide med, og hvilken politikk skal regjeringen føre? Frykten for å bli truffet av distriktsopprøret til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har fått Støre til å uttrykke seg i vage vendinger om flere viktige politiske saker. Faren er at Arbeiderpartiets profil blir så utydelig at appellen hos velgerne svekkes.

En selvsikker Vedum vil stanse politireformen, regionreformen, reversere kommunesammenslåinger og si opp EØS-avtalen. Det kan bli krevende å regjere sammen med et Sp som ligger an til å gjøre et rekordvalg. Opprøret mot den såkalte Oslo-eliten er jo også et opprør mot Arbeiderpartiet, som tradisjonelt har vært for sentralisering av samfunnet.

Jonas Gahr Støre kan også få med seg et SV som på de siste målingene har krøpet over sperregrensen. KrF har ikke tatt stilling til regjeringsspørsmålet, men det er ingen hemmelighet at samarbeidet med Frp tærer på tålmodigheten. Konfliktnivået har økt etter at Sylvi Listhaug og Per Willy Amundsen ble Frp-statsråder.

Det er altså mange samarbeidsmuligheter for Arbeiderpartiet hvis dagens meningsmålinger var identisk med valgresultatet. Men det kan bli krevende å forene så motstridende meninger i en regjeringsplattform. – Meningsmålingene viser klart flertall for regjeringsskifte. Det tyder på at velgerne ønsker en annen politikk, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre før påske. Men hvilken politikk er det Ap vil gå til valg på? Denne ukas landsmøte er en god mulighet for Arbeiderpartiet til å klargjøre hva partiet vil gjøre hvis det kommer tilbake i regjering.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.