Sentios tall viser at Ap går tilbake 7,2 prosentpoeng i Hamar, og hele 16 prosentpoeng i Ringsaker. Det er voldsomme utslag. Mest bemerkelsesverdig er kanskje fallet til Anita Ihle Steen, selve ordførerdronningen i Ringsaker. Hun ble plutselig en helt vanlig politiker som nå må forberede seg på at det kan bli nødvendig å søke støtte hos andre partier for å sikre flertall.

Det er selvsagt mulig å lete etter lokale saker som er utslagsgivende. Eiendomsskatten er fortsatt en vond sak for Ap i Ringsaker, og i Hamar får ordfører Morten Aspeli mye kritikk for sitt fravær i den hete jernbanedebatten. Likevel er det vanskelig å tro at så markante endringer er knyttet til disse sakene. Når fallet er så kraftig og skjer samtidig i begge kommuner, må det i større grad tilskrives en nasjonal trend.

Vi har da også den siste tida registrert at Ap på en rekke nasjonale målinger har tilbakegang. Det er ikke mer enn et drøyt halvår siden man kunne få inntrykk av at Ap-leder Jonas Gahr Støre knapt kunne gjøre en feil. Partibarometrene ga Arbeiderpartiet skyhøye 40 prosent som et relativt stabilt nivå. Regjeringen slet fortsatt med etterdønninger etter statsbudsjettet og en lang rekke politiske saker som først og fremst ga inntrykk av indre splid. Vi skrev her på lederplass at statsminister Erna Solberg risikerte å trekke mange Høyre-ordførere med seg i fallet. Nå er kampen om byene tett og spennende.

For Arbeiderpartiet er målingen selvsagt bekymringsfull. Men den gode nyheten er at målingen kommer nå, en uke før valget. Partibarometeret viser at et stort antall velgere fortsatt ikke har bestemt seg. Det er med andre ord all grunn til å intensivere valgkampen, for å forsøke å utligne de utslagene som nasjonale trender gjør. Det er som kjent valgresultatet, og ikke meningsmålingene, som avgjør. Men det går mot et uhyre spennende valg i både Hamar og Ringsaker.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.