Sentios tall viser at Ap går tilbake 7,2 prosentpoeng i Hamar, og hele 16 prosentpoeng i Ringsaker. Det er voldsomme utslag. Mest bemerkelsesverdig er kanskje fallet til Anita Ihle Steen, selve ordførerdronningen i Ringsaker. Hun ble plutselig en helt vanlig politiker som nå må forberede seg på at det kan bli nødvendig å søke støtte hos andre partier for å sikre flertall.

Det er selvsagt mulig å lete etter lokale saker som er utslagsgivende. Eiendomsskatten er fortsatt en vond sak for Ap i Ringsaker, og i Hamar får ordfører Morten Aspeli mye kritikk for sitt fravær i den hete jernbanedebatten. Likevel er det vanskelig å tro at så markante endringer er knyttet til disse sakene. Når fallet er så kraftig og skjer samtidig i begge kommuner, må det i større grad tilskrives en nasjonal trend.

Vi har da også den siste tida registrert at Ap på en rekke nasjonale målinger har tilbakegang. Det er ikke mer enn et drøyt halvår siden man kunne få inntrykk av at Ap-leder Jonas Gahr Støre knapt kunne gjøre en feil. Partibarometrene ga Arbeiderpartiet skyhøye 40 prosent som et relativt stabilt nivå. Regjeringen slet fortsatt med etterdønninger etter statsbudsjettet og en lang rekke politiske saker som først og fremst ga inntrykk av indre splid. Vi skrev her på lederplass at statsminister Erna Solberg risikerte å trekke mange Høyre-ordførere med seg i fallet. Nå er kampen om byene tett og spennende.

For Arbeiderpartiet er målingen selvsagt bekymringsfull. Men den gode nyheten er at målingen kommer nå, en uke før valget. Partibarometeret viser at et stort antall velgere fortsatt ikke har bestemt seg. Det er med andre ord all grunn til å intensivere valgkampen, for å forsøke å utligne de utslagene som nasjonale trender gjør. Det er som kjent valgresultatet, og ikke meningsmålingene, som avgjør. Men det går mot et uhyre spennende valg i både Hamar og Ringsaker.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00