Han kom så vidt helskinnet gjennom den vanskelige striden om asylbarna. Saken inkluderte en høring i Stortingets kontrollkomité, og et mistillitsforslag. Nå er justisminister Anders Anundsen (Frp) igjen i hardt vær. Riksrevisjonen har gjennomgått beredskapssituasjonen i Norge, på bakgrunn av terrorangrepet 22. juli. Riksrevisjonen konkluderer med at beredskapen er så svekket at situasjonen er alvorlig.

Riksrevisor Per-Kristian Foss sier dette er den tyngste kritikken Riksrevisjonen har framført overfor et departement i hans tid. Han har derfor også reagert på at justisminister Anundsen i første omgang bagatelliserte kritikken. Anundsens tone i svarbrevet var «høy og mørk», sier Foss til Aftenposten. I tillegg velger Anundsen å legge skylden på den forrige regjeringens arbeid.

Akkurat som i saken om asylbarna sitter det langt inne for Anders Anundsen å innrømme feil. Han har lett for å legge skylden på andre. Da asylbarna ble sendt ut i ekspressfart var det politiets feil. Nå er det Jens Stoltenberg Anundsen peker på. Slikt tar seg dårlig ut når man har en av de viktigste politiske posisjonene her i landet.

Statsminister Erna Solberg (H) gjør klokt i å skifte ut Anundsen nå. Slitasjen på regjeringen blir for stor når problemsakene kommer så tett. Venstres Abid Raja har allerede bedt om ny høring. Det blir det neppe. Men regjeringen tåler ikke en ny kritikkrunde mot Anundsen fra Venstre og KrF. Anders Anundsen har blitt en for stor belastning på samarbeidet mellom de fire borgerlige partiene.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00