Det norske folk legger igjen store summer i pengespill hos Norsk Tipping. Hver uke trekkes det ut en eller flere Lotto-vinnere. Noen ganger er det millionbeløp det handler om. For mediene er det av stor interesse å snakke med de glade vinnerne, siden folk flest selvsagt er nysgjerrige på hvordan de eventuelt vil realisere sine drømmer gjennom den milliongevinsten de har fått.

Norsk Tipping har ifølge direktør Torbjørn Almlid påtatt seg en rolle som innebærer at disse heldige vinnerne skal beskyttes. Deres liv er plutselig snudd på hodet, og de er kanskje i sjokk over den store gevinsten. I slike situasjoner er det ikke alltid man vet hva som er ens eget beste. Det er en situasjon vi alle kan sette oss inn i. Det er bra at Norsk Tipping tar hensyn til vinnerne, og skjermer dem for omgivelsene. Derfor kan heller ikke mediene få tilgang til hvem som har vunnet uten at vedkommende gir samtykke til kommunikasjonsavdelingen i Norsk Tipping.

Så langt synes vi Norsk Tipping forvalter sitt ansvar på en god måte. Men når kommunikasjonsavdelingen også forlanger å få godkjenne de uttalelsene som vinneren gir til media, har man utvidet sitt mandat slik at det kolliderer med reglene for presseetikk. Da Hamar Arbeiderblad nylig fikk intervjuavtale med en lottovinner i 90-årene fra Hamar for å snakke med ham anonymt, var forutsetningen for å formidle kontakten fra Norsk Tipping at kommunikasjonsavdelingen fikk godkjenne intervjuet. Her kan det synes som om Norsk Tipping tror at de ikke bare er eiere av spilleinnsatsen til det norske folk, men også betrakter vinnerne som sin eiendom.

Norsk Tipping har ingen rett til å kontrollere hva lottovinnere uttrykker i intervjuer med mediene. De må selv få lov til å bestemme om de skal fortelle om sine tanker og følelser, og selv avgjøre hva som skal sies. En spillegevinst er noe de rår over helt selv. Vi håper Norsk Tipping selv ser at man her har beveget seg klart utenfor det som er selskapets rettigheter, og endrer sin praksis umiddelbart.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00