Det norske folk legger igjen store summer i pengespill hos Norsk Tipping. Hver uke trekkes det ut en eller flere Lotto-vinnere. Noen ganger er det millionbeløp det handler om. For mediene er det av stor interesse å snakke med de glade vinnerne, siden folk flest selvsagt er nysgjerrige på hvordan de eventuelt vil realisere sine drømmer gjennom den milliongevinsten de har fått.

Norsk Tipping har ifølge direktør Torbjørn Almlid påtatt seg en rolle som innebærer at disse heldige vinnerne skal beskyttes. Deres liv er plutselig snudd på hodet, og de er kanskje i sjokk over den store gevinsten. I slike situasjoner er det ikke alltid man vet hva som er ens eget beste. Det er en situasjon vi alle kan sette oss inn i. Det er bra at Norsk Tipping tar hensyn til vinnerne, og skjermer dem for omgivelsene. Derfor kan heller ikke mediene få tilgang til hvem som har vunnet uten at vedkommende gir samtykke til kommunikasjonsavdelingen i Norsk Tipping.

Så langt synes vi Norsk Tipping forvalter sitt ansvar på en god måte. Men når kommunikasjonsavdelingen også forlanger å få godkjenne de uttalelsene som vinneren gir til media, har man utvidet sitt mandat slik at det kolliderer med reglene for presseetikk. Da Hamar Arbeiderblad nylig fikk intervjuavtale med en lottovinner i 90-årene fra Hamar for å snakke med ham anonymt, var forutsetningen for å formidle kontakten fra Norsk Tipping at kommunikasjonsavdelingen fikk godkjenne intervjuet. Her kan det synes som om Norsk Tipping tror at de ikke bare er eiere av spilleinnsatsen til det norske folk, men også betrakter vinnerne som sin eiendom.

Norsk Tipping har ingen rett til å kontrollere hva lottovinnere uttrykker i intervjuer med mediene. De må selv få lov til å bestemme om de skal fortelle om sine tanker og følelser, og selv avgjøre hva som skal sies. En spillegevinst er noe de rår over helt selv. Vi håper Norsk Tipping selv ser at man her har beveget seg klart utenfor det som er selskapets rettigheter, og endrer sin praksis umiddelbart.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.