Når Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag skal inn i årets jordbruksforhandlinger med staten, legger bøndene fram et krav på til sammen 1,45 milliarder kroner. Det tilsvarer 31.700 kroner per årsverk.

Denne gangen har landbruksorganisasjonene selv innrømmet at kravet er ambisiøst, men de argumenterer med at målet deres er å minske forskjellene mellom de små og større gårdsbrukene. De mener regjeringen gjennom jordbruksoppgjøret i 2014 nettopp bidro til at forskjellene har økt og at man har fått mye mer sentralisering i det norske landbruket. Dette vil bøndene bøte på gjennom årets oppgjør. Samtidig er det maktpåliggende for dem å tette inntektsgapet og avstanden til andre næringer i samfunnet. I dag er forskjellen mot andre grupper på nærmere 200.000 kroner i året.

Og hvorfor skal det være et lavlønnsyrke å være bonde? Vi tror mange ser det problematiske i at bøndene sakker akterut lønningsmessig samtidig som vi er avhengig av norsk matproduksjon. Riktignok vil kravet på 1,45 milliarder bety en inntektsvekst på ni prosent, mens årets lønnsoppgjør i privat sektor generelt har en ramme på 2,4 prosent, nærmere bestemt 16.800 kroner. Når bøndene går for 31.700 til hver bonde, er det altså lite trolig at de når målene sine. Ikke på ett år. Men ingen kan klandre dem for å prøve. Og kravene må jo ligge på bordet før forhandlingene begynner, selv om statens forhandlingsleder Leif Forsell kaller bøndenes utgangspunkt «umusikalsk».

Stortinget strakte nærmest ut en hånd til bøndene, når de nylig vedtok et inntektsmål for jordbruket som innebærer at lønnsgapet skal tettes. Det er i alle fall ikke rart om jordbruksorganisasjonene oppfatter at de har en viss støtte hos stortingspolitikerne og dermed er optimistiske før årets oppgjør. Bøndenes forventninger om gjennomslag vil også bære preg av at vi står foran et valg til høsten. Men det eneste sikre er at jordbruksforhandlingene blir krevende. I år også.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.