T re og en halv måned etter valget oppsummerer tidligere ordfører i Hamar, Morten Aspeli (Ap) hvorfor han igjen måtte se på at Einar Busterud og By- og bygdelista inntok ordførerkontoret. Slike analyser blir gjerne bedre når det har gått noe tid. Det gjør mindre vondt å erkjenne feilvurderinger, og ettertidens klare lys gir noen ganger et bredere spekter av forklaringer.

Aspeli peker på at jernbanesaken var en av flere årsaker til at Arbeiderpartiet tapte velgere. Han forsvarer fortsatt det som var partiets standpunkt gjennom hele fireårsperioden. Det forelå ikke nok informasjon til å ta et klart standpunkt for en bestemt trase. Men Ap kunne gjort det klarere hvilke kriterier som ville bli vektlagt. Når partiet som styrte kommunen ikke tok aktivt del i debatten, ble arenaen overlatt til andre. Mange oppfattet seniorgruppa i Ap som de som kommuniserte partiets egentlige standpunkt. Slik ble ordføreren motvillig klistret til dagens trase.

Vi tror det er en riktig oppsummering, Skal jernbanedebatten bli god, må alle synspunkter bli ytret tydelig. Alle de som slett ikke er skråsikre på at jernbanefri strandsone er det eneste svaret, manglet en markant stemme. Når ordføreren inntok en passiv rolle, åpnet det seg et rom for spekulasjoner om hva som var det egentlige standpunktet til Ap. Det ble selvsagt utnyttet av politiske motstandere.

Når Ap oppsummerer valgkampen tror vi også det er klokt å se på de to politiske hovedsakene. I 2011 klang løfter om full sykehjemsdekning og ny håndballhall godt i mange kretser. Foran årets kommunevalg var det trygg eldreomsorg og helsesøster på skolene en dag i uka som var hjertesakene. Var disse to sakene like godt kjent hos velgerne? Og er sakene gode nok til å vinne et valg? Vi tror svaret på begge spørsmål er nei. Skal Ap vinne valget i 2019 må blikket løftes litt, og politikken kommuniseres tydeligere. Riktignok har Aspeli rett i at det var Høyre som var valgets store taper. Men i politikken er det makt som gjelder. Den mistet Ap.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.