Ap-leder Jonas Gahr Støre har rykket ut med en advarsel til landets ferske innvandrings- og integreringsminister. Sylvi Listhaug (Frp) har knapt rukket å sette seg i stolen før Støre løfter en formanende pekefinger. På sin halvårlige pressekonferanse advarte han mot den retorikken som Listhaug og andre Frp-representanter har vist i debatten om flyktninger og innvandring.

Vi har friskt i minne Sylvi Listhaugs kontroversielle påstand om at Norge lider av et godhetstyranni. Hun tok et hardt oppgjør med både tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og den norske kirke, som hun mener stempler alle som vi ha en streng innvandringspolitikk som «fæle mennesker».

Støre mener at en innvandrings- og integreringsminister må beherske seg med tanke på hvilken ordbruk som benyttes. I en situasjon med ekstraordinært stor flyktningtilstrømning har regjeringens medlemmer et ansvar for tonen i innvandringsdebatten, sier Støre.

Listhaug bør merke seg Støres advarsel. Vi tror dessuten at hun selv forstår at det er en helt annen jobb å sitte som innvandringsminister enn landbruksminister. Hennes styrke har ikke vært dialogen med Stortinget. Den må hun utvikle bedre nå. Innvandringspolitikken er gjenstand for et bredt forlik på Stortinget, som en følge av en internasjonalt ekstraordinær situasjon. Det er viktig at Listhaug manøvrerer i henhold til det forliket som 161 stortingsrepresentanter har stilt seg bak. Det kan være fristende å gjøre partimarkeringer på det som er et av de viktigste saksområdene for Frp. Nå gjelder det imidlertid å takle flyktningkrisen slik Stortinget har samlet seg om.

Samtidig må vi minne Støre om at ingen statsråd er saksbehandler for Stortinget. Enhver regjering har rett til å prege landets politikk, det er derfor velgerne har valgt dem til å styre landet. Det må også gjelde når det er Frp som styrer den norske innvandringspolitikken.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00