Dermed følger de i fotsporene til sine partifeller i Hamar. Mens det foran valget i 2011 var et uttalt mål å fjerne eiendomsskatten både for Høyre og Frp, ser maktesløsheten ut til å få overtaket.

Det er bemerkelsesverdig at dette skjer i Ringsaker, hvor debatten om eiendomsskatten har vært mer betent enn i Hamar. Arbeiderpartiet gikk i 2011 til valg på at eiendomsskatten ikke skulle økes, men brøt dette løftet flere ganger. Opposisjonen overtar nå det gamle valgløftet til Arbeiderpartiet. Målet er å unngå at eiendomsskatten skal økes når budsjettet for 2016 spikres. Vi kan trygt slå fast at også i Ringsaker er eiendomsskatten kommet for å bli.

Den upopulære eiendomsskatten har på mange måter vært en viktig skillelinje mellom høyre- og venstresida i kommunepolitikken. Borgerlige partier vil instinktivt motsette seg høyere skatt, mens venstresida har pekt på at eiendomsskatten er rettferdig fordi de som eier mye må betale mer.

Kampen mot eiendomsskatten er over på nasjonalt plan. Stadig flere kommuner innfører den, også når det er Høyre og Frp som styrer. Det som bekymrer oss er at denne skatten lett blir en sovepute for rådmannen og det politiske flertallet. Når budsjettet skal vedtas, hentes de siste kronene inn gjennom en liten økning. Det merkes kanskje ikke så godt hos innbyggerne. Men over tid ser vi at eiendomsskatten blir større og større.

Uten eiendomsskatt hadde politikerne og administrasjonen måttet stille flere kritiske spørsmål til kommunens egen drift. Hvor effektiv er den? Hvor godt utnyttes ressursene? Har vi rett bemanning på rett sted? Har vi de rette lederne for etatene? Kan det finnes andre måter å organisere tjenesteytingen på, som kan gi besparelser? Slike spørsmål stilles etter vårt syn for sjelden i stat og kommune. Det er enklere å justere opp eiendomsskatten noen promille.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.