Fleire tykkjer dette namnet både er tørt og beint fram usexy. Det finnes heldigvis mange alternativ og eg nemner i fleng: Opplandene, Opplanda, Hedmark og Oppland, Oppland og Hedmark og så bortetter. Det er difor særs merkeleg at vi landa på Innlandet, når bornet kunne blitt kalla så mykje anna nyskapande.

Det er vel uansett ikkje så mykje meining i spekulere i namn når samarbeidsavtala er vedteke. Det som ein derimot kan og bør meine noko om, er kva retning vi skal stake ut etter to fylke blir eitt i 2020. Dei viktige diskusjonane dreier seg ikkje om kva kontor som ligg kvar, dei dreier seg om kva politiske ambisjonar vi set oss på sikt. Korleis skal det vere å bu og leve i dette fylket i 2024? Det er ein interessant politisk dugnad eg vonar alle vi 384 000 som er innbyggjarar her, vil delta i.

Ein rask kikk i styringsdokumenta til begge fylka syner tydleg at Hedmark og Oppland tek del i det grøne skifte og har klare ambisjonar om å ta grep for auka bærekraft. Som arbeidarpartipolitikar, ungdom og innlending vonar eg vi vidareførar desse måla og blir det ypparste bærekraftfylket i Noreg. Bærekraftfylket Innlandet.

Mange tenkjer at utsleppskutt er analogt med bremsing og stagnasjon. Men det er heldigvis ikkje petroleumsreservoar under Mjøsa. Vi har derimot skog, matjord og nokre av dei vakraste fjellområda i landet. Verdien på desse ressursane aukar i takt med klimaendringane. Som fylkeskommune må vi legge til rette for bærekraftig forvalting som gir fleire arbeidsplassar og auka omsetjing i landbruket og i kompetansemiljøa rundt Mjøsa.

Innlandet må bli leiande på bærekraftig landbruk og ein motor for treindustri. Vi må produsere biodrivstoff av husdyrgjødsel og ikkje nøye oss med å vere klimanøytrale. For i Innlandsskogen har vi fangstanlegg for CO2 som kan binde tilsvarande 12 prosent av Noregs årlege utslepp.

Innlandet har moglegheit til å posisjonere seg svært strategisk i det grøne skiftet. Med Kina som stadig vender attende til Lillehammer for å knekke OL-koda og snøsikre skidestinasjonar har vi stort vekstpotensiale. Det er lite som er usexy med Bærekraftfylket Innlandet og saman går vi ei svært spanande tid i møte.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.