For et par uker siden hadde fylkesrådsleder Per-Gunnar Sveen i Hedmark fylkeskommune og Anne-Marte Kolbjørnhus, komitéleder opplæring og kultur, Oppland fylkeskommune, et innlegg i HA hvor de skisserte fordelene ved at flere oppgaver på kulturfeltet overføres til fylkeskommunen som ledd i regionreformen. Hvordan kan det ha seg at alt som heter initiativ og pågangsmot suges ut av en når kulturbyråkrater og enkelte politikere snakker om «kultur»? Kanskje fordi kultur dreier seg mer om kreativitet, kunnskap og frihet enn mål, strategi og rutiner.

Hva menes så med «kultur». Trolig er det kunst, frivillighet og idrett. Kulturvern og museer er ikke nevnt i innlegget, men det er festivaler og deres betydning for næringsutvikling. Sentrale myndigheters fokus på kultur som næring har altså nådd langt inn i Arbeiderpartidominerte fylkeskommuner i Innlandet. Dessuten snakker en seg selv ned. Her kunne Sveen og Kolbjørnhus nevnt Oppland fylkeskommunes suksess med bygningsvernrådgivere.

Et av innleggets hovedpunkt er at nærhet til dem beslutningen gjelder, er viktig. Dette er imidlertid et tveegget sverd. I utbyggings- og vernesaker ser en ofte en uheldig binding mellom lokale interesser fordi «alle kjenner alle». Av og til er avstand og nøytralitet å foretrekke.

Et annet poeng i innlegget er at få søknader på kulturmidler kommer fra Hedmark, og at regionreformen vil kunne bøte på dette. Det nevnes ikke noe om at hele kulturadministrasjonen i Hedmark flyttes til Lillehammer og at så å si mesteparten av kompetansen forsvinner fordi medarbeidere ikke orker flytting og pendlevei.

I Oppland finnes en svært dyktig kulturforvaltning, men alle endringene i den regionale forvaltningen vi ser i dag tar alt for lett på kompetanse og bærekraft. Hvis folk slutter, kompetanse ikke blir overført, pendleveier er uhåndterlige, vil endringene føre til dårligere tjenestetilbud og økonomiske tap for samfunnet som helhet.

Internasjonale konvensjoner slår fast befolkningers rett til egen kultur og historie. Kultur dreier seg om mer enn tilskudd, festivaler og fritidsaktiviteter. Det dreier seg om vern av kulturminner, dokumentasjon av rettigheter og forankring i et demokratisk samfunn.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.