Ikke minst siden Rolijordet her opptrer som eier, gjennom sin rolle som kommunestyremedlemmet i Gjøvik kommune, for partiet Rødt.

Kortversjonen i Rolijordet sitt leserinnlegg er at all virksomhet i Eidsiva, unntatt vannkraft og strømnett, er utenfor kjernevirksomheten og svekker resultatene til selskapet.

Jeg skal kort kommentere hans udokumenterte «fakta»:

«Eidsivas finansielle situasjon er så svak at noe må gjøres»:

Dette er feil. Eidsiva har meget god kredittvurdering i det europeiske lånemarkedet. Samtidig fører svake kraftpriser – under ti øre per kilowattime til tider – til svekket inntjening for hele kraftbransjen. Eidsiva er robust og godt forberedt for dette. Problemstillingen vi står overfor er om konsernet skal gjennomføre store, lønnsomme investeringer i vann- og vindkraft, når prisene forventes å være lave i minst fem år framover. Det gir selvsagt dårligere nøkkeltall for forholdet mellom gjeld og kontantstrøm.

«Det grunnleggende problemet i Eidsiva er noen dyre heleide datterselskaper og andre selskap man er med i»:

Vårt markedsselskap, Eidsiva Marked, er en vinner i Norge på kundeservice og kundetilfredshet. Samtidig har Eidsiva et produkttilbud som har ført oss opp i en markedsandel på 80 % i eget forsyningsområde. Dette er godt over hva andre, regionale energikonsern kan vise til. Eidsiva Marked er et selskap som ikke binder kapital og som har meget gode resultater siste 15 år.

Eidsiva Bioenergi har vært en viktig og riktig satsing både industrielt og klimamessig. Resultatene her forbedres stadig og investeringene våre har vært lønnsomme. Men i likhet med vannkraftselskapet er inntjeningen for svak med dagens lave strømpriser, siden fjernvarmeprisen fra statens side er regulert mot elprisen.

Bredbåndselskapet, Eidsiva bredbånd, har løftet Oppland og Hedmark fra å være én av Norges svakest utbygde bredbåndsregioner, til å ha over 99 prosent dekning! Selskapet er nå tatt inn som et virksomhetsområde i konsernet, og ble da solgt fra Eidsiva Vekst til morselskapet for ca. 700 millioner kroner. Verdien i dag vurderes av andre til å ligge på ca. én milliard kroner.

De store deleide selskapene konsernet er deltaker i er innen vannkraft. Disse oppfatter jeg er det Rolijordet kaller kjernevirksomhet?

Da gjenstår til slutt vårt eierskap i Austri sammen med Gudbrandsdal Energi, eierskapet i EFI – som ble etablert i 2000, hvor vi eier sammen med Hafslund, samt eierposten på 24 % i Moelven Industrier.

Alle disse inngår i en industriell utvikling som enten kan videreføres eller hvor vi kan velge å avvikle våre aksjeposisjoner.

Austri eier lønnsomme vindprosjekter som med all sannsynlighet kan selges med fortjeneste hvis ikke selskapet selv bygger.

EFI har gitt god avkastning, men Eidsiva skal ikke satse videre på denne typen aktivitet.

Moelven har ikke lenger noen industriell begrunnelse, da elproduksjon basert på biomasse fra Moelven aldri ble noen realitet (ingen norsk produksjon, men en suksess i Sverige). Moelven-aksjen har til nå gitt lønnsomhet, men er altså utenfor Eidsivas satsingsområde.«Reddet fra konkurs», «….noen av de (selskaper Eidsiva eier) har kostet konsernet 4,5 milliarder kroner».

Denne uttalelsen fra Rolijordet – om Eidsiva Vekst – er det vanskelig å forstå hvor kommer fra. Uansett er uttalelsen uten realitet.

Med så mye fravær av fakta og sannhet som vi leser i innlegget til Rolijordet, blir det vanskelig å oppfatte dette på noen annen måte enn et ønske om å sverte Eidsiva.

Rolijordets klare oppfatning av at kun vannkraft og nett bør videreføres i konsernet er selvsagt et helt greit synspunkt. Men heller ikke det er økonomisk eller industrielt begrunnet. Det er dessverre slik at det nettopp er disse virksomhetene som står for over 90 % av konsernets gjeld. Og det er svak inntjening fra nettopp disse to virksomhetsområdene som skaper konsernets kortsiktige utfordring med hensyn til kontantstrøm opp mot investeringsplanene.

Rolijordet viser til det kommende eiermøtet med stor skadefryd. Faktum er at vi avholder eiermøte for å informere våre eiere, og fordi styret ønsker en dialog med våre aksjonærer om hvilken investeringsrisiko konsernet skal velge. I tillegg ønsker styret en justering og forlengelse av låneavtalen for det ansvarlige lånet, slik at dette blir vurdert som egenkapital i kredittrating og ikke som vanlig gjeld. Dette vil for de fleste være en normal og åpen dialog med aksjonærene.

For Rolijordet er det en anledning til kritikk og sverting. Vi i Eidsiva har invitert Rolijordet gjentatte ganger til å møte oss, eller til en åpen debatt i media. Dessverre har han ikke ønsket dette. Hans arena er leserinnlegg hvor påstander og meninger kan få stå uimotsagt – i alle fall i noen dager.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.