Jeg leser at Andor Normann kaller det «en myte» at kong Haakon sa nei til sendemann Bräuer og det tyske rikets såkalte forhandlingsutspill, som ble framlagt på Elverum folkehøgskole 10. april. Som jeg skrev i mitt tidligere innlegg hadde Kongen et vedtak fra Nybergsund i ryggen om å møte den tyske sendemannen. Regjeringen kunne av helt opplagte grunner ikke på forhånd gjøre vedtak i forhold til selve forhandlingsutspillet som ennå ikke var framlagt, og som den følgelig ikke kjente alle detaljer i.

LES Andor Normanns innlegg her.

I tyskerne og sendemann Bräuers verden eksisterte ikke lenger regjeringen Nygaardsvold. Det var å få til en overenskomst med Kongen personlig som gjaldt.

Det var etter at Bräuer hadde framsatt sine forslag/krav til kong Haakon under fire øyne at Kongen sa nei til å akseptere dette, men presiserte at det var regjeringen Nygaardsvold, etter konstitusjonell sedvane, som måtte ta den endelige avgjørelsen.

Kongens nei ble bifalt og vedtatt i nytt statsråd på Nybergsund om kvelden 10. april, som beskrevet i mitt forrige innlegg.

Når det gjelder å skape historiske myter, er det gjerne de som i samtid har vært involvert som i ettertid ønsker å tilpasse hendelsene med positive fortegn for seg og sine miljøer.

Hendelsene i 1940 er nå kommet på avstand og etter hvert grundig behandlet av en rekke objektive og profesjonelle historikere, forskere og forfattere. Etter hvert har også det meste av det enorme kildematerialet blitt frigitt og gjort tilgjengelig for objektiv forskning og framstilling.

Filmen «Kongens Nei» er etterrettelig og bygger på dette kildematerialet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.