Statsarkivar Vigdis Stensby har 6. mai et tilsvar til mitt innlegg fra 22. april med overskriften «Kongens nei hadde stor betydning». Som det fremgår av mitt debattinnlegg 22. april opererer historieskrivingen om kongehuset og 1940 med to hendelser knyttet til Kongens Nei. Det ligger da i kortene at ettertiden naturlig nok velger seg den av disse som de anser som mest viktig, avgjørende og riktig. Således er både Vigdis Stensby og undertegnede enige om betydningen av Kongens Nei. Vi har bare valgt hvert vårt Nei.

Det stemmer som Vigdis Stensby hevder at Hamar kringkastingen var i drift til 18.april. Det må likevel være tillat å uttrykke en viss usikkerhet om hvor mange som hadde mulighet til å lytte til disse sendingene. Og hvilken betydning disse sendingene hadde for krigens første fase.

Det som er helt sikkert er at Hamar kringkasteren ikke kan ha nådd Trøndelag. Heller ikke nyheten om Kong Haakons Nei til tyskerne. Mens norske og engelske soldater kjemper en desperat kamp mot en fremrykkende tysk hær, melder et par tusen trøndere seg til tjeneste for tyskerne. Etter oppfordring fra fylkesmannen i Trøndelag og ordføreren i Trondheim hjelper de tyskerne med å bygge ut Værnes flyplass slik at den kan ta i mot tyske bombefly som blant annet settes inn i kampene i Gudbrandsdalen. (NRK, Alliert og Alene del 2).

Statsarkivaren innleder sitt innlegg med et sitat fra første generalsekretær i FN, Trygve Lie. Jeg vil avslutte dette innlegget, og debatten, med et sitat fra samme mann. Han omtaler stortingspresident C.J. Hambro slik i forbindelse med angrepet på Norge 9. april og det som videre skjedde:

«Dagens mann var Carl Joachim Hambro. På Hamar– og Elverum-møtene var han den samlende personlighet, en stor statsmann det norske folk kunne være stolt av. Med Elverums-fullmakten reiste han seg et monument som vil stå i tidene fremover…… Alle hans såkalte «praktiske» forslag 9. april- i Oslo, Hamar og Elverum førte til vedtak av den største politiske rekkevidde. I virkeligheten betydde de Vidkun Quislings og Adolf Hitlers første og alvorligste nederlag i Norge.» (Johan Hambro, CJ Hambro - Liv og Drøm, side 224).

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.