Hvem snakker Hamar kommune for? Jeg vil jo mene at Hamar kommune er fullt ut berettiget til å snakke for beslutningen som ble tatt 21. desember 2016. Det er vel ikke bare vest-tilhengere som er berettiget til meningsutveksling i denne saken.

De er vel heller ikke alene om å føle at Jernbaneverket har prosjektert og beregnet kostnadene for de andre alternativene med harelabb ut fra at de hele tiden har argumentert for vest. De har på ingen måte vurdert øst og sågar midt i forhold til den teknologiske utvikling ved bruk av tunnelboremaskiner.

I et innlegg i Aftenposten 6. juli i år står det at det i alt skal brukes 4 maskiner på Follo/Østfoldbanen, noe som skal være ferdigstilt 2018/2019. Fordelene med å bruke disse er mindre ulemper for omgivelsene. Det kreves færre tverrslag og tunnelene blir tettere og bedre og ikke minst mer holdbare ved å bruke disse enn ved tradisjonelle metoder. I tillegg går det utrolig mye raskere å bygge med disse.

Alternativ øst vil jo være midt i blinken for å bruke tunnelboremaskiner for å korte ned byggetiden og redusere ulempene i forbindelse med utbyggingen. Så en kan spørre Jernbaneverket hvorfor dette ikke har vært vurdert når dette i dag er det beste verktøyet ved bygging av lange tunneler?

I samme innslag var det også en artikkel om test av førerløse minibusser i Oslo og det skal faktisk være ett prøveprosjekt i Oslo. Ute i den store verden beregner USA at innen 2030 vil 80–90 prosent av trafikken i byer være løst med disse løsningene.

For østalternativet sin del er vil dette dekke transportbehovet til/fra bostedet og til jernbanen for dem som ikke kan gå/sykle eller har bagasje med på reisen. I tillegg er det et stort omland som de reisende må bruke tradisjonelle transportmidler til/fra jernbane. Her er det behov for buss/drosje terminaler og parkeringsplasser i ett langt mindre behov enn tidligere hevdet i debattinnlegg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.