Gårdene Vold/Lund i Hamar/Ringsaker nedbygges med 270 mål. Pellerviken gård er det rundt 240 mål som ligger på vent for nye urbane prosjekter. I tillegg er det enorme områder som ofres for ny E-6 og dobbeltspor jernbane som gjør et varig inngrep i kommunens bidrag til vår matforsyning.

Disse reguleringer berører Stortingets målsetning om at nedbygging av dyrkbar jord skal settes til 4.000 mål, gjeldende for hele landet. Overoppsynet av dette ligger under fylkesmannens ansvarsområde. Er Hedmark i samsvar med denne målsetning? Har Fylkesmannen noen tall som kan underbygge kommunenes samlede arealforbruk av dyrkbar jord i relasjon til den nasjonal målsetning?

Ringsaker er et av landets største og beste jordbruksområder. Kommunen skal forvalte og ivareta dette på en konservativ måte. Om fiskerkommunene skulle tillate seg å rasere havnæringen på en like skjødesløs måte ville det ha skapt nasjonalt opprør, intet mindre. Hva som får Ringsaker Ap til å utvise en slik lempelig og uansvarlig forvaltning av regionens bidrag til landets matproduksjon, er helt ubegripelig.

Utbygging for å møte befolkningsvekst med relatert infrastruktur og næringsvirksomhet er en naturlig utvikling. Fravær av bærekraftig planlegging ved å legge dette til næringsfattig jord syntes derimot helt fraværende. Kommunen mangler tydeligvis innsikt i de konsekvenser forødingen av verneverdig matjord innebærer for vår matproduksjon.

Politikere, rådmann og utbygger bedriver alle en svært så kreativ planlegging for å tåkelegge de negative virkningene for vår matforsyning. De er kollektiv ansvarlige og bør øyeblikkelig avstå videre virksomhet og henvise forvaltning av matjorden til riksantikvaren, og planlegge deretter. Forbruk av jordens ressurser har nå overgått dens evne til å fornye seg selv.

I tillegg er det globalt en ukontrollert økende tilvekst i befolkningen med tilsvarende forbruksbehov, mat og plassareal. Menneskene fortærer sitt eget livsgrunnlag. Dette henger ikke på greip, for å bruke et landbruksrelatert begrep. Mennesker kan ikke eksistere uten jordens grøde, ganske enkelt, men dog så fraværende.

Les også
DEBATT Jernbanedebatten
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.