Vannkraftutbyggingen medførte store inngrep i naturen. Elver ble demmet opp og fosser lagt i rør. Likevel er disse naturinngrepene som bagateller å regne sammenlignet med den storstilte vindkraftutbygging som nå skjer over hele landet. Det sprenges ut for adkomstveier og det etableres store vindmølleparker. Dette betyr enorme visuelle ødeleggelser og generende støy. I tillegg er de store vindmøllene drapsmaskiner for innsekter og fugl.

Berørte innbyggere protesterer og maner til kamp mot utbyggerne. Vi ser dette landsdekkende opprøret overalt hvor verdifulle områder ofres på klimaets alter.

Våre politikere har fått en visjon om at vi skal være Europas grønne batteri og forsyne blant andre tyskere med ren strøm. Sjøl ønsker de ikke mer vindkraft, derfor investerer de i vindmølleparker i Norge. Tyskerne sjøl er også forundret over at vi tillater disse ødeleggelsene av vår flotte natur.

Alt er i endring. Mens elforsyningen tidligere var styrt av teknologer er det nå økonomene som dominerer. I tillegg legger EU føringer for det meste som skjer i bransjen. ACER er bare ett av eksemplene på det.

Argumentene for å bygge flere kabler mot Europa er at Norge ville hatt både kraftunderskudd og høyere priser uten kabler. Jeg snakket med en av de gamle «tungvekterne» i bransjen. Han kalte disse påstandene for tull. En viss utveksling av kraft med resten av Europa er fornuftig. Det har vi hatt i over 50 år. Alle kablene som nå planlegges vil føre til europeisk prisnivå på strømmen. Men høye strømpriser har lenge vært en ønsket politikk for å få fart i det grønne skiftet.

Utbyggingen av vindkraft skjer som en følge av grønne sertifikater og opprinnelsesgaranti for strøm. EUs grønne politikk har blitt milliardbutikk for norske vannkraftprodusenter som kan selge opprinnelsesgaranti til europeiske kraftprodusenter. Salg av opprinnelsesgaranti har imidlertid gjort norsk strøm mer skitten. Den er nå definert som nær 90 prosent CO2-infisert. Dette til tross for at vi sjøl er nær 100 prosent dekket med ren vannkraft.

Norske bedrifter må ta utgangspunkt i NVEs varedeklarasjon for strøm når de skal beregne sitt CO2-regnskap. Det er utrolig nok også CO2-avgiften som er med på å sette prisen på den fornybare norske vannkraften, men slik fungerer dette markedet.

For en tid siden så jeg et salgsframstøt fra en energileverandør. De appellerte til miljøet og tilbød strøm med miljøgaranti. Prisen for å bli miljøbevisst var fem øre/kWh. Strømmen i stikkontakten er selvfølgelig den samme, men pengestrømmen blir forskjellig.

Er det rart at gamle kraftutbyggere rister oppgitt på hodet?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.