Endre Krogsrud gir i HA 6.juni støtte til Einar Busterud og den vedtatte arealplanen. Han argumenterer med forskning som viser at «Det er betydelig lavere utslipp og store miljøgevinster ved bygging av tette byer framfor mer spredte bystrukturer.» En tettbygd by bruker 50 prosent mindre energi til oppvarming og 25 prosent mindre energi til transport. I teorien kan dette være riktig, men neppe gyldig for Hamar.


Reduksjon av brensel betinger at folk i hovedsak bor i blokker og ikke i eneboliger. Om avstanden mellom eneboligene blir mindre, har det ingen betydning for energiforbruket. Dessuten skal arealet på Vien ikke brukes til boliger, men til offentlige formål. (Sentralsjukehus for Innlandet?) Energiforbruket til oppvarming av store institusjoner bestemmes ikke av beliggenhet, men av konstruksjon, materialvalg o.l.

Dette skrev Endre Krogsrud 6. juni.

Hamar har mulighet for lave utslipp på grunn av korte avstander. Slik er det imidlertid ikke. En nylig undersøkelse viser at 90 prosent bruker bil til på jobben. Dette til tross for bedre kollektivtilbud og sykkelveger. Problemet er at sentrumsfunksjonene ikke er samlet i ett sentrum, men spredt utover et stort område i alle retninger. Dette forsterkes av at nabokommunene har bygd ut sentrumsfunksjoner utenfor byens grenser. Byens «sentrum» går fra Nydal til Ottestad og fra Midtstranda til Hamar vest. Legges offentlige formål til Vien, betyr dette en ytterligere spredning av sentrumsfunksjonene som medfører økt bilbruk.

Den største forurensinga skyldes ikke at folk på bygda kjører bil til byen, men transporten innenfor tettbebyggelsen. Hamar har nærmest tømt det gamle sentrumet og flyttet infrastrukturen til byens utkanter. Utbygginga av Vien drar i samme retningen.

SV-medlem

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.