Det er med stor bekymring jeg tirsdag leser reportasjen i HA om Heimevernet. Som avgått befal i HV deler jeg distriktssjefens bekymring for nedtrappingen av HV. Gjennom mine 25 år i HV har jeg sett en nedtrapping og omorganisering av forsvaret som etter min mening er uforsvarlig.

Politikere kan sitte og vedta en styrke på 35.000 soldater, men er det noen politikere som kan svare for hvor stor del av denne styrken som er operativ ved en eventuell krise? Ved en eventuell langvarig krise så må soldaten sove, noen kan bli syke, permisjoner, etc. Av styrken på 35.000 soldater vil jeg anslå at cirka 10.000 soldater kan regnes som operativ styrke hver dag ved en langvarig krise.

Kanskje politikere kan prøve det som kalles «helvetesuka» i Forsvaret, melder meg som frivillig instruktør. Ville vært litt av ett syn, Siv som krabber etter Erna i gjørma. Og det ville vært dag 1, mulig jeg hadde tapt hele styrken etter dag 2. Kjære politikere, bevar vårt forsvar!

Som min nå avdøde bestefar sa «glem aldri 1940». Om noen politikere fortsatt tviler så kan de ta en «vekkelses reise» på statens regning til Auschwich og Birkenau. Det store problemet med historie er at den pleier å gjenta seg, for å planlegge for fremtida må du forstå historien. 9. april 1940 ble vi tatt på senga, mulig våre «kloke» politikere har i sine budsjetter når vi blir tatt på senga neste gang.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00