Presseoppslag, tv- dekning og ikke minst folks engasjement på kamparenaer og sosiale medier viser klart at sportslige resultater er viktig.

Det synes like klart at sponsorer gjerne trigges mest av sportslig suksess hos de «store gutta – og jentene».

Daglig treningsinnsats og forberedelser til kamp synes lite, men når det swinger på kamparenaene og baller og pucker ligger i nota får lagene lønn for sin innsats og publikum kan juble med.

Sånn er det, men idrettsbyen er så mye mer, og for at vi over tid skal lykkes med å ha gode lag og enkeltutøvere som «setter Hamar på kartet», er breddeidretten og aller mest aktivitetstilbudene til barn og unge helt avgjørende suksessfaktorer.

Hamars mer enn 50 idrettslag har 12.200 medlemmer, hvorav de i alder 6–19 år utgjør 5.700.

Yngres avdelinger i store og små lag har alltid hatt stor aktivitet og god økonomistyring og fortjener stor honnør for det.

De fortjener også i høyeste grad sin andel av spillemidlene som idretten årlig tilføres fra Kulturdepartementet.

En ikke ubetydelig pott (kalt LAM – les lokale aktivitetsmidler) er de siste 15 årene styrt til idrettsrådene for fordeling til lagene, en pott som i 2017 er på 1,825 millioner for Hamar Idrettsråd.

Store penger som går uavkortet til lag med medlemmer i alder 6–19 år, dels basert på rent medlemstall som gir et såkalt hodetilskudd, mens en del av potten tilfaller lag med idrettsskoler og ekstra aktiviteter utenom daglig drift.

Den delen er 100 prosent søknadsbasert med søknad til idrettsrådet innen en frist som til enhver tid står i idrettsrådets huskeliste som finnes på nettsiden. Lagene får i disse dager pengene for 2017 på konto.

Så må profflagene og eliteutøvere finansieres på annen måte og Hamar har mange av de også – ikke bare i ishockey, fotball og håndball selv om de synes mest i media.

Alle vet at kampen om sponsormidlene er hard, og Hamar har ingen Røkke og Gjelsten som legger inn 100 millioner ved behov, men vi har mange små og noen store ledere i næringslivet som både er interessert i idretten og som samtidig ser dens betydning for Hamar som attraktiv by å bo i og besøke.

Lagenes mulighet til å være blant de beste står og faller med midler som disse sponsorene legger inn, og idretten takker varmt for hver ei krone som ruller inn.

Kommunens rolle som gjeldssanerer er definitivt forbi, og idretten skjønner det.

Overordnet er vi klar på at kommunen bør legge inn sine midler i bygging, drift og rehabilitering av anlegg, enten disse er kommunale eller lagseide, og dessuten bidra til gode drifts- og leieavtaler med brukerne.

Uten gode idrettsanlegg og en profil som idrettsby hadde neppe Wang toppidrettsgymnas etablert seg i Hamar.

Vi har dermed fått et attraktivt utdanningstilbud for mange som både vil utvikle seg idrettslig og samtidig lære om ledelse og administrasjon innen idretten. En stor berikelse for Hamar både som skoleby og idrettsby.

I Hamar finnes bare muligheter.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.