Ingen trenger å unnskylde de arealer som går til veger og jernbane. Kommunen bygger aldri jernbane og sjelden veger. Der storsamfunnet trenger å føre fram veg og bane kan det være vanskelig nær det umulige å holde seg utenom dyrkede arealer. Det blir som Trygve Gulbrandssen skrev; Ingen vei går utenom. Men når det ikke er mulig å komme utenom, er det viktig å fare lempelig fram.

Senere års omfattende omdisponering av arealer kan ikke fortsette. Ingen politiker kan rettferdiggjøre arealinngrepene med at det nydyrkes fire ganger så mye som det nedbygges. Ringsaker kommune nydyrker knapt nok såpass som et blomsterbed. Det er bygdas optimistiske bønder som satser sine penger på nydyrking. Så må en forstå at det som dyrkes nå, dyrkes på dårligere arealer enn det som er gammel åker og at det tar årevis å oppnå samme kvalitet som på forfedrenes åker og eng.

Forhåpentlig gjøres omdisponering av arealer på lovlig måte etter vedtatte planer. Det må vi i det minste tro når det hyppig henvises til kommuneplanens arealdel. Gjeldende plan er fra tid hvor det var enda mindre fokus på matproduksjon, sjølforsyning og beredskap enn det det forhåpentlig er i ferd med å bli. Mange politikere i Ringsaker later til å være opptatt av å verne jord for matproduksjon. I praksis betyr det ofte å tøye arealdelens begrensninger lengst mulig.

Det har lenge vært hevdet at kvinner har best plass i sine hoder for to samtidige tanker. At vi må kunne ha to tanker i hodet samtidig, er etter hvert blitt et standarduttrykk i politikken i Ringsaker. Det er en bra intensjon. Så får vi vente for å få se hvor store tanker det er plass for. I et visjonært modus, må det i framstukne hoder være samtidig plass for arealdelen og samfunnsdelen. Riktignok store tanker, men sammenheng og betydning da politikere. Hvilket parti vil forlange at arealdelen kommer til behandling i kommende periode?

Det er en alvorlig situasjon for et samfunn med så liten forståelse for matproduksjon, sjølbergingsgrad og beredskap som fortsatt råder i Norge. For mange nordmenn vet for lite om bortsiden av lageret på super´n. For mange tror at det bare er ei bondegreie å produsere denne maten - som alle trenger.

Om det likevel ikke er mulig å ha to tanker i hodet samtidig, forny kommuneplanens arealdel først.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.