På sporet som skal føre Norge inn i EU går nå det ene toget etter det andre. Sist var det landets kraftressurser det sto om, og der et flertall - dog mindre enn det Grunnlovens § 115 krever når det gjelder fraskrivelse av vesentlig nasjonal råderett, - fikk lagt landets kraftressurser inn under EUs energibyrå ACER. Nå er det den såkalte Jernbanepakke nr. 4 som kommer opp. EU ønsker å fremme all konkurranse, også på jernbanene.

Ja-siden argumenterer her med at kostnadene ved jernbanetransport skal reduseres og kvaliteten og konkurransekraften i forhold til veitransport økes. Denne fjerde «pakken» skal fullføre det indre markedet på jernbaneområdet gjennom å pålegge anbud på togstrekningene. Dette vil innebære en videre oppsplitting av NSB med salg av offentlig eiendom og infrastruktur – og ikke minst en rasering av ansattes lønns-, pensjons- og arbeidsvilkår.

Formålet med disse pakkene defineres så vakkert til at de «skal redusere ulikhetene mellom medlemstatene, at jernbanen får bli ryggraden til det indre marked og drivkraften til bærekraftig vekst». Den norske Jernbaneloven ble allerede endret fra 1. januar i fjor for å tilpasses den ønskede Jernbanereformen. Fram til nå har kun Gjøvikbanen blitt konkurranseutsatt. NHO er naturligvis positiv til konkurranse om sporene. Norsk Lokomotivmannsforbund og Norsk Jernbaneforbund mener dette er et meget stort inngrep i den enkelte stats rett til å organisere sin egen kollektivtransport. De ser ikke at det finnes noen dokumentasjon på at endringene blir til det beste for passasjerene. De mener også at de foreliggende endringsforslag må ligge utenfor EØS-avtalens mandat.

Hedmark Nei til EU støtter deres synspunkter. Dersom de foreslåtte endringene skal kunne stanses og skinner og tog igjen kunne samles i ett selskap, må Norge etter vårt syn legge ned veto mot denne fjerde jernbanepakken. Elementer av den vedrørende den forestående privatisering skal etter hva vi erfarer opp på fylkestingsnivå 24. eller 25. april. Vi håper at politikerne har fått den nødvendige forhåndsinformasjon om premissene og vil innse hva som er i ferd med å skje.

fylkesleder

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.