I en debatt gjentok hun flere ganger at hun ikke var interessert i å høre innvendinger eller andres vurderinger. Mens hun mer enn antydet at samtalepartneren «forsvarte» overgripere.

At ofre og ofrenes pårørende omtaler mennesker som begår overgrep, vold og drap på barn og mindreårige som monstre, kan jeg forstå. Og at noen hver i en opphetet situasjon og preget av det avskyelige i slike handlinger kan snakke om både «monstre», «umenneskelig» og «udyr», kan jeg skjønne. For slike handlinger er virkelig avskyelige – og heldigvis uforståelige for de aller fleste av oss. Og vi reagerer med aggresjon og skjellsord i fortvilelse over hva mennesker faktisk kan gjøre mot hverandre.

Men jeg forventer mer av en minister. Jeg forventer at en person som er håndplukket til en av landets fremste stillinger og tillitsverv kan argumentere for sin sak – utover å gjenta som et mantra at hun kaller en spade for en spade. Jeg forventer mer av en maktperson med en hel stab av rådgivere, leder for fengselsvesen og domstoler, sjef for store fagmiljøer og med ansvar for hundrevis av millioner kroner.

Jeg forventer at en minister kan mer enn ta avstand og formidle avsky. Det klarer vi selv. En minister må kunne ha lengre perspektiv enn vi kan i vår umiddelbare reaksjon. Jeg har ikke valgt en justisminister for at hun bare skal si det jeg kan si og tenke selv. Av en minister forventer jeg mer.

Jeg forventer at en minister kan lytte: ikke bare til alle oss sinte og fordømmende. Men også til sine egne fagfolk. Som trekker inn langsiktighet, prinsipiell tenkning, menneskesyn. Jeg mener å høre at mange av ministerens egne fagfolk er redd for at stempling og skjellsord kan virke negativt – selv om det altså kan være fristende i øyeblikket.

Jeg forventer mye av en minister. Og synes jeg har rett til det: siden hun forvalter så mye på mine vegne.

Som kristen har jeg forøvrig den mentale beredskapen at jeg vet om synd. At ondskap faktisk er en del av menneskelivet. Og at en så visst ikke behøver være et udyr eller et monster for å begå avskyelige ting. Det var svært mange vanlige mennesker som var både fangevoktere og torturister i nazistenes fengsler og utryddelsesleire. Og vi vet at mange som begår overgrep nettopp er blant ofrenes nærmeste: en storebror, en bestefar, en hyggelig slektning.

En spade er kanskje en spade – men et menneske er et menneske. Med muligheter til det avskyelig vonde – og det overveldende gode. Og vi skal ikke frata mennesket verken ansvaret eller mulighetene ved å stemple dem som noe annet enn mennesker.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.