De private barnehagene i Hedmark og Oppland støtter kravet om en ny og enklere barnehagefinansiering. Vi forventer at kommunene gjør det samme, i den pågående høringen om fremtidig finansiering av private barnehager.

For kommunene og alle som er opptatt av gode barnehager er dette en viktig høring. For private barnehager er dette ikke en kamp om mer penger til drift av barnehager, men om en mer rettferdig og forutsigbar fordeling av de samme midlene som det offentlige i dag bruker på barnehagesektoren.

Utdanningsdirektoratet sendte nylig to ulike modeller for fremtidig finansiering ut på høring. Én av disse skal tre i kraft fra 1. januar 2016. Den ene er en videreføring av dagens kompliserte og urettferdige system der tilskuddet til private barnehager beregnes på bakgrunn av utgiftene i kommunale barnehager i den enkelte kommune.

Den andre er en ny og forenklet modell som tar utgangspunkt i nasjonale gjennomsnittlige utgifter i kommunale barnehager. Det skal beregnes en felles nasjonal sats som justeres for den reelle bemanningen i den enkelte kommune.

Hvorfor mener vi at ny og forenklet modell er den riktige?

• Ny modell legger til rette for fremtidens satsing på kvalitet og innhold i barnehager, som en nasjonal norm for bemanning og pedagogtetthet. • Ny modell vil være mer rettferdig for barn og foreldre. Makspris betyr at foreldre betaler det samme for en barnehageplass uansett hvor i landet de bor. Dessverre er tilskuddene så ulike fra kommune til kommune at kvaliteten varierer svært mye. • Ny modell vil bidra til å bevare det unike mangfoldet i barnehagesektoren fordi rammebetingelsene blir mer forutsigbare og det blir enklere for den enkelte barnehage å kontrollere tilskuddsberegningene. • Ny modell vil innebære en enorm forenkling for kommuner og barnehager som i dag bruker svært mye ressurser på å håndtere et unødvendig komplisert regelverk. Dette vil frigjøre ressurser som kan brukes på innhold og kvalitetsutvikling.

• Ny modell sikrer sammenheng mellom den kvaliteten politikerne i kommunen avgjør at barnehagene skal ha (bemanning og eventuelt andre faktorer) og tilskuddene.

• Ny modell sikrer en enkel, forutsigbar og rettferdig beregning av tilskudd, og gir barnehagene og kommunene mulighet til å bruke sine ressurser på å jobbe med kvaliteten i stedet for endeløse excel-beregninger og klagesaker.

Jeg oppfordrer kommunene til å gi sine høringssvar innen fristen 20.august..

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.