Jeg har gjort research på hva en gjennomsnittsfamilie bruker pengene sine på, og vi bruker stadig mindre på mat.

På 50-tallet gikk 40 prosent på mat, mens i dag er vi nede på ca. 11 prosent. Noen familier bruker mer enn 11 prosent på mat, mens noen bruker mindre.

Boligutgiftene har gått motsatt vei, fra 14 prosent i 1958 til 31 prosent Idag. Det er også en grunn til at jo mindre man har i inntekt, desto større andel vil det gå til mat.

På den andre siden kan økt inntekt også føre til at man kjøper dyrere mat. Mange familier er store, så det er vanskelig å ha høy inntekt når man har mange barn. Det spørs hvilken situasjon du er i, noen må betale husleie og har ikke tilgang til å betale for noe mer enn mat og regninger, så det blir ikke så mye til overs for å betale for klær, hobby, bensin og gi barna ukelønn også videre.

For studenter er det vanskeligere å kjøpe mat når de fleste ikke har en jobb man tjener mye på.

LES OGSÅ: Skole passer best på skolen

En familie som har god økonomi har bedre råd, en de som har lavere økonomi. Så det blir ikke så dyrt for dem som har god økonomi, mens de som har lavere økonomi blir det litt vanskeligere for.

Derfor er det sånn at når turister kommer til Norge sier de at alt er så mye dyrere enn i det landet de er fra.

Og så er det omvendt for oss når vi drar til utlandet, for eksempel så ble broren min med på Polen tur med hvite busser. Han kom hjem og var så frustrert over at prisene der var så mye lavere enn de i Norge.

Priser på mat må bli billigere ikke bare på grunn av pengene, men for å få bedre kosthold. Regjeringen har sagt at Norge som et land må bli sunnere, men det er vanskelig å være sunn når sunn mat er dyrt.

Hvorfor skal det være at en flaske vann, skal koste mer enn en flaske brus, eller at salat er dyrere enn pizza? For de med dårlig økonomi kan det være vanskeligere å få kjøpe gode sunne varer.

For det finnes jo billigere alternativer, men de er ikke ofte like gode for kroppen som det de litt dyrere alternativene er. Det er veldig trist at det hindrer mennesker for å kjøpe sunn mat.

Vi har lenge foreslått at mat bør bli billigere. Jeg er ikke så opptatt av hvordan det skal gjøres, men at det gjøres. Jeg kjemper derfor for denne saken, og håper at flere er enige med meg, og slik at vi kan få gjort en endring.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00