I et godt leserinnlegg i HA 21. november sier tidligere stortingsrepresentant Bjørn Hernæs (H) mye jeg støtter om de dagsaktuelle politiske krumspring, blant annet: «Kanskje kan vi håpe at bunnen i usaklighet er nådd».

Han sikter blant annet til debatten som går om innvandring. I Klassekampen har presten Ole Jacob Løland uttalt sterk sympati for Sylvi Listhaugs knallharde debattoppgjør i NRK-TV mot kirkens øverste religiøse overhode, biskop Helga Byfuglien. Listhaug fordømte det «godhetstyrrani» som de innvandringspolitiske «rettroende» bruker mot kritikerne av dagens politikk. I mangel av fornuftige argumenter får kritikerne skjellsord og merkelappen «rasehatere» slengt etter seg fra de «rettroende».

Realisme og fornuft er det lite av fra den kanten. En strengere innvandringspolitikk med orden og sikkerhet er lenge blitt etterlyst. Stortinget har mannet seg opp til å vedta regler som klan gi oss det. Nå gjenstår gjennomføringen. Det må nå vises handlekraft, raskt og effektivt.

«Innflytelsesrike mennesker (…) forsøker å isolere og stigmatisere Frp», skriver Hernæs. Hvorfor ikke heller innrømme at Frp med Stortingets nylige vedtak, har fått gjennomslag for mye av det de lenge har stått for.

Vi som ellers er sterke motstandere av FrPs øvrige politikk må kunne gi dem honnør når de fortjener det. For noen dager siden sa programleder Ole Torp om vedtakene i Stortinget at «Dette er jo FrPs innvandringspolitikk». I TV2s debattprogram «Underhuset» 20.ds.sa Klassekampens nyhetsredaktør og medlem av partiet «Rødt», Mimir Kristjansson, om norsk innvandringspolitikk:»

Frp har hatt mye rett. Innvandringspolitikken har i lang tid vært hinsides det vi burde hatt». Det er stort når en motstander så klart kan innrømme at motparten har rett.

Hernæs nevner den innsats Einar Gerhardsen, Haakon Lie og C. J. Hambro gjorde for å trygge Norge da det røynet på for landets sikkerhet etter krigen. De og andre var stabbesteiner som ikke lot seg rikke. Jeg kjente Haakon Lie godt og diskuterte ofte med ham, også innvandringspolitikk. Først på -90 tallet diskuterte vi Rune Gerhardsens utspill der han ville at Ap fikk en strengere innvandringspolitikk. Rune fikk et resolutt nei av daværende Ap-ledelse.

Haakon filosoferte over hva far til Rune, Einar Gerhardsen, ville sagt om sønnens utspill, og sa følgende: «Ingen andre topper i norsk politikk ligner mer på Einar Gerhardsen enn Frp-formannen når det gjelder å ha effektive politiske værhår ut til folket». Haakon ønsket en strengere innvandringspolitikk. Nå gjenstår det å se om det Stortinget har vedtatt på dette felt blir gjennomført, eller om det «koker bort i kålen».

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.