Hamar kommunestyre fattet sist onsdag et vedtak hvor de stiller seg positive til en dialog med nabokommunene om sammenslåing. Samtidig registrerer jeg at Ringsakers politikere ikke synes en sammenslåing er veien å gå. Heller ikke Løten, hvor 37prosent av velgerne med overveiende flertall (83 prosent) ønsker å fortsette som egen kommune. I Stange bølger diskusjonen fram og tilbake.

Hva ønsker vi med regionen og Innlandet i framtiden? Spørsmålet synes betimelig.

Alle de politikere, venner og bekjente jeg snakker med, ønsker befolkningsvekst, sterkere næringsutvikling, bedre utdanningstilbud- mao. tempo. I alle fall like stort tempo som landsgjennomsnittet. Ikke først og fremst av hensyn til oss som er inne på «oppløpssiden», men av hensyn til kommende generasjoner!

Hva er så situasjonen i regionen og innlandet? Befolkningsveksten ligger under landsgjennomsnittet, utdanningsnivået tilsvarende. Jobbskapingen er bra i Hamar, OK i Ringsaker, heller skral ellers. Befolkningsveksten i landet ligger rundt 1prosent pr.år. Dette betyr mao. at vi sakker akterut befolkningsmessig og mht. næringsutvikling.

Helt siden jeg kom til Hamar i 1972 har man avholdt «kretsmesterskap»: Sykehusstrukturen har vært på dagsorden like lenge! Universitetstanken ble torpedert effektivt for noen år siden!

Jeg har ofte lurt på hvordan enkelte tenker; er sykehusene til for pasientene eller er det andre prioriteringer som teller mere? Er det viktig å heve utdanningsnivået i innlandet, eller er det greit at ungdommen reiser ut, tar utdannelse og finner jobber andre steder?

Befolkningsvekst og næringsutvikling skaper økte «inntekter» for kommunene. Inntekter i form av skatter og avgifter, men også «inntekter» i form av kompetanse og kapasitet! Spørsmålet mitt blir da:

Tror man at dagens kommunestruktur bidrar til en slik uttalt, ønsket utvikling? Kan det være at større enheter skaper mere «muskler» og sterkere utvikling?

Som utvandrer fra en landsdel med dype historiske røtter og tradisjoner, er det ikke til å unngå at man både er litt overrasket, men også litt stolt over å registrere at to fylkesting anbefaler en sammenslåing. Hvorfor? Antakelig fordi man mener at dette gir sterkere muskler og bedre forutsetninger for en regional utvikling? Man er ikke fornøyd med å delta i «kretsmesterskapet», man er heller ikke fornøyd med bare å delta i norgesmesterskapet- man vil, på enkelte områder, konkurrere med de beste i en stadig mere åpen verden.

Et mjøssykehus er ikke bare et sykehus, men også et kompetansesenter. Det er ikke bare bra for pasientene, men også for innlandet som sådan. Et universitet, er ikke bare bra for de unge som søker kompetanse, men også for innlandets framtidsmuligheter og vekstkraft. Det er nå engang slik at dyktige folk tiltrekker seg dyktige folk- og det trenger vi vel?!

Fornuftig, egoistisk eller naivt?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.