Rune Øygarden, 2.-kandidat for Innlandet Høyre, har i HA 14. mai et innlegg som heter «Et arbeid som haster. Digitalisering av museene». Nå skal en ta imot med glede alle innspill fra dagens Høyre-politikere som dreier seg om omsorg for kulturarvsmateriale. Øygarden mener det haster å publisere foto i museenes samlinger på nettet og identifisere personer på disse bildene.

En institusjon som Domkirkeodden har ca. 3,5 millioner foto. Ca. fem prosent av disse er i dag digitalisert. Det øker selvsagt kildeverdien at personer på et bilde er navngitt, men det er ikke alltid avgjørende. Identifisering av ikke navngitte personer på et foto er som regel en ressurskrevende prosess. Mener virkelig Øygarden at dette haster mer enn å vedlikeholde antikvariske bygninger som sliter med klima? Bildene vil jo ikke forsvinne. Skal museene med sine trange budsjetter nedprioritere formidling eller forskning?

Øygarden nevner at fotosamlingene til lokalavisene burde bli tilgjengelige på nettet. Meg bekjent er det bare Hamar Dagblad som har overført foto til en bevaringsinstitusjon. Publisering av foto har også et rettighetsaspekt og kan være relatert til personvernproblematikk. Digitalisering krever ordningsarbeid, faglige vurderinger og fram til i dag manuell skanning.

Regjeringen som ledes av Høyre, har med sin såkalte reform, kuttet statstilskuddet til museene. Museumsstatistikken for 2017 viser en nedgang i statlige tilskudd på 4,5 prosent. Enkelte museer har sagt opp ansatte, mens andre erstatter ikke medarbeidere som går av med pensjon. Det Øygarden burde bekymre seg for er opprettholdelse av kunnskap og kompetanse ved museene samt gode drifts- og vekstmuligheter. Hvis han og Innlandet Høyre vil lære om hva som haster for museene, er de sikkert velkomne på besøk for en oppdatering.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.