Ingen lever for seg selv, sa biskop Wagle i Nidarosdomen i 2002, da han viet kronprinsesse, Martha Louise og Ari Behn, med et norsk TV-publikum som vitner. Han gjentok mantraet mange ganger i talen sin: - Ingen lever for seg selv! Hver gang så han med tyngde på de to turtelduene han hadde foran seg. Jøss, dette var ikke løst snakk.

Biskop Wagle fortsatte: «Vi er alle ansvarlige for helheten». «Invester dere selv i den andre». «Ønsk framgang for den andre». «Vær bærekraftige».

Men hedmarkingene er mest opptatt av å ha godteriposen og velferdsgodene sine i fred. Dermed innhentes de av fortidas fordommer: angst for en fremmed nabo, misunnelse, fiendskap land og by, storkarsvelde, egenrådighet.

Til nå har jeg registrert at Løten-ordføreren har etterlyst «folkeskikk» slik at folk kommer til orde. Det er jo en start. Vi kommer vel ikke utenom moral og etikk og hvordan vi behandler hverandre? Blir Løten-sokningene motorene i et samarbeid for Innlandet?

Hvorfor snakker ikke politikere på Hedmarken like tydelig om det åndelige fellesskapet som biskop Wagle? Det er jo ånds-fellesskapet som vil løfte oss og gjøre oss sterke og stolte. 6.000 publikummere i OL-amfiet, som alle heier på samme lag, er en urkraft. På Hedmarken vil vi få 90.000.

Pengeprat som motivasjonsfaktor for sammenslåing varer i 14 dager. Deretter bites hestene. Selv ikke 500 statlige millioner er nok til å bringe «Hedmarks-hestene» sammen til en verdidugnad inn mot kommende slekter og en bærekraftig fremtid.

Et byggverk i tro, håp, kjærlighet og en «dæsj» penger må vel være oppskriften på et bærekraftig ekteskap, eller...? I nevnte rekkefølge vel og merke. Et bærekraftig ekteskap gir med tiden avkastning. En kan høste gjensidighet og tillit. «Bærekraftige» familier er kommune-Norges viktigste byggesteiner inn i framtida. Enhver familie vet at alle medlemmer er avhengige av hverandre for at fellesskapet skal være bærekraftig. Fordelen med «familie-fellesskapet Hedmarken» er at enkeltkommuner kan tre støttende til i nedgangstider.

«Vi er alle ansvarlige for helheten», forutsatt at vi tror på en høyere enhet enn oss selv. I biskopens kjernebudskap het det seg at ektefeller og vi alle bør holde oss til «det lave». Det betyr at ære, berømmelse og makt for egen del ikke må overskygge «ekteskaps-pakten», som åpner for gjensidig bekreftelse. Det er når vi føler oss verdifulle og vel ivaretatt at vi blir selvstendige og trygge. Det er da vi blir tillitsfulle og åpne for samarbeid.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.