Omstillinger, privatisering og anbud, viser seg å ha som mål å svekke arbeidstakeres pensjonsrettigheter. Fortrinnsvis ovenfor arbeidstakere i yrker som kan settes ut på anbud eller privatiseres, og hvor eldre og syke arbeidstakere ofte støtes ut av arbeidslivet. Det svekker opptjeningsmulighetene til gode pensjoner.

EU har i flere år stått frem med beinharde krav ovenfor medlemslandene om kutt i de offentlige budsjettene. Spesielt med krav om kutt i pensjoner, sosialhjelp og lønninger.

Målet med flere av trygdereformene synes å være å overføre ansvaret for pensjoner fra det offentlige over til den enkelte arbeidstaker. I praksis betyr det at private banker og forsikringsselskapet får hånd om enorme pengesummer å forvalte. Noe som kan være et risikabelt prosjekt, siden bank- og finanskriser (konkurser) kan medføre at pensjonssparinger kan gå tapt.

I Norge er pensjons- og uførepensjonsreformene lansert som sparereformer. Undersøkelser viser i tillegg at pensjoner er underregulert med 10.000 kroner bare siden 2013. FAFO presenterte en rapport høsten 2016, som konkluderer med at lønningene til de lavest lønnede i privat sektor har stått mer eller mindre stille siden 2008. Det viser at Norge følger etter EU.

En OECD-rapport fra 2005 konkluderte med at Norge generelt allerede da (før pensjonsreformen ble vedtatt) hadde lave pensjoner. I snitt utgjorde pensjonene i Norge 65,1 prosent av tidligere inntekt, mens i OECD-landene lå snittet på 68,7 prosent. Og det i et av vedens rikeste land.

EU/ EØS-retten har utarbeidet en maksisumsliste til arbeidstakerrettigheter. Den inneholder krav om minstelønn, overtidslønn, feriepenger, vilkår for utleie av arbeidstakere, helse, sikkerhet og hygiene på arbeidsplassen, vernetiltak for gravide kvinner, likebehandling av kvinner og menn og andre bestemmelser som omfatter likebehandling. Merk: Pensjoner er ikke en del av EUs politikk.

Det betyr at jo lavere pensjoner en arbeidsgiver tilbyr arbeidstakerne, desto større fortrinn får man ved anbudskonkurranser og privatiseringer. Sosial dumping er med andre ord satt i system. Dette kan ikke arbeidstakerorganisasjoner gjøre noe med, fordi EØS-retten bestemmer. I tillegg er ikke EU oppfattet av FNs ILO-konvensjoner vedr. arbeidstakerrettigheter.

Hvis målet er å holde folket i arbeid og forbruket oppe, og hjelpe de som er avhengig av offentlig støtte, er EUs og norske myndigheters innstrammingspolitikk feil medisin. Det bidrar tvert imot til krympe inn på markedene.

EØS-avtalen er derfor ikke svaret for sosial og økonomisk trygghet for trygdede. Derfor må Norge komme seg ut av EØS-avtalen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.