På TV om dagen ser vi søppelbilene som tømmer lasten sin, det er ikke noe lystelig syn, det er plast i plast. Det er anbefalt å bruke egne handlenett i butikken, og mange gjør det. Men disse butikkplastposene er solide og gode for restavfall som vi jo kan ha bruk for hjemme.

Kunne vi få spesielle poser for restavfallet like solide som plastposene slik som en nå har fått for matavfall, ville sikkert flere benytte seg av handlenett når en er på butikken. Når vi leser at «vi» kaster mere mat, at «Vi» forsøpler naturen, at «vi» har astronomiske forbrukslån o.s.v., så lurer jeg på denne «vi» er. For det er ikke meg og det er ikke deg, men noen må det jo være?

Det som plukkes av plast og søppel langs kysten og våre hjemlige badestrender, er ille og må jo være mangel på vilje og oppdragelse. Det er jo trist og skuffende at oplyste folk som oss ikke tar med seg søpla hjem eller sørger for å få avfallet dit det skal. Russefester er et skrekkens eksempel på hvordan det kan se ut i naturen etter en fest, og en kan lure på om disse ungdommene ikke eier skam i livet. Skal en få bukt med at voksne kaster og ikke bryr seg om miljøet, må jo dette innprentes i hjem og i skole, i speideren og der hvor barn og ungdom ferdes.

Tidlig en morgen før søppelbilene hadde fått ryddet, kjørte jeg gjennom sentrum av Oslo etter en fest, hva som ble feira husker jeg ikke. Men søppelet som lå etter festen sjokkerte meg. Tidlig en morgen mens jeg ventet på neste tog, spaserte jeg på «Nordre», den fine spaser- og handlegaten i Trondheim. Søppelet som lå der sjokkerte meg. Her i Norge som vi mener at vi både er siviliserte og naturvennlige er det jo litt utrolig at vi slipper papir og søppel rett ned og mener at det er andre som skal rydde etter oss.

Hvorfor er det blitt slik, og hva kan vi gjøre med det? Dette er jo ukultur, og verre og ikke bedre blir det later det til. Men nå skal regjeringen komme med tiltak. Hva slags tiltak blir spennende å se.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.