På TV om dagen ser vi søppelbilene som tømmer lasten sin, det er ikke noe lystelig syn, det er plast i plast. Det er anbefalt å bruke egne handlenett i butikken, og mange gjør det. Men disse butikkplastposene er solide og gode for restavfall som vi jo kan ha bruk for hjemme.

Kunne vi få spesielle poser for restavfallet like solide som plastposene slik som en nå har fått for matavfall, ville sikkert flere benytte seg av handlenett når en er på butikken. Når vi leser at «vi» kaster mere mat, at «Vi» forsøpler naturen, at «vi» har astronomiske forbrukslån o.s.v., så lurer jeg på denne «vi» er. For det er ikke meg og det er ikke deg, men noen må det jo være?

Det som plukkes av plast og søppel langs kysten og våre hjemlige badestrender, er ille og må jo være mangel på vilje og oppdragelse. Det er jo trist og skuffende at oplyste folk som oss ikke tar med seg søpla hjem eller sørger for å få avfallet dit det skal. Russefester er et skrekkens eksempel på hvordan det kan se ut i naturen etter en fest, og en kan lure på om disse ungdommene ikke eier skam i livet. Skal en få bukt med at voksne kaster og ikke bryr seg om miljøet, må jo dette innprentes i hjem og i skole, i speideren og der hvor barn og ungdom ferdes.

Tidlig en morgen før søppelbilene hadde fått ryddet, kjørte jeg gjennom sentrum av Oslo etter en fest, hva som ble feira husker jeg ikke. Men søppelet som lå etter festen sjokkerte meg. Tidlig en morgen mens jeg ventet på neste tog, spaserte jeg på «Nordre», den fine spaser- og handlegaten i Trondheim. Søppelet som lå der sjokkerte meg. Her i Norge som vi mener at vi både er siviliserte og naturvennlige er det jo litt utrolig at vi slipper papir og søppel rett ned og mener at det er andre som skal rydde etter oss.

Hvorfor er det blitt slik, og hva kan vi gjøre med det? Dette er jo ukultur, og verre og ikke bedre blir det later det til. Men nå skal regjeringen komme med tiltak. Hva slags tiltak blir spennende å se.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00