I fylker rundt oss gis det nå fellingstillatelser på streifulv, men i Hedmark sier Fylkesmannen nei, selv om streifulv observeres godt utenfor ulvesona og langt inn i viktige beiteområder. Hvorfor er Fylkesmannen i Hedmark pådriver for å finne ‘all verdens argumenter’ for ikke å felle ulv? Hedmark skal ikke bli reservat! Det har Stortinget uttrykt i klartekst. Norge er på det dobbelte nivå av bestandsmålet som Stortinget har fastsatt og store deler av Hedmark er faktisk allerede beslaglagt til ulv.

Hvorfor har Fylkesmannen slik målrettet innsats for at Hedmark skal bli nasjonens rovviltalibi? Det er faktisk det bildet som tegnes. I løpet av mine 12 år på Stortinget hørte eller så jeg aldri et ord fra Fylkesmannen i Hedmark om at nasjonen beslagla og fortrengte rettigheter og livskvalitet fra hedmarkinger. Snarere tvert imot, Fylkesmannen bidro heller til å dempe inntrykk av at noen ble påført skade.

Så i vinter fant Fylkesmannen i Hedmark tiden inne til å spille inn det argumentet som Fylkesmannen nå bruker aktivt for å forsinke uttak, nemlig ‘spesielt verdifulle genetiske individ’. Det er meget spesielt å bruke slike begrep all den tid antall ulv i Norge vokser kraftig og vi er langt over alle politiske mål som er satt for bestanden. Det er ikke mye som tyder på at bestanden og formeringen er hemmet av innavl.

Det ville være naturlig om Fylkesmannen i Hedmark signaliserte til Staten at politikken ikke har troverdighet og heller presset på Klimaminister Ola Elvestuen for å få gjennomført den genetiske kartleggingen som Stortinget har bedt om. Men på det området er engasjementet nokså fraværende. ‘Statens mann’ i Hedmark har da vel også en oppgave i å kreve avklaringer fra Staten og for Hedmark, ikke bare andre vegen?

Fylkesmannen i Hedmark må ha registrert at forvaltningen sliter med troverdighet. Varaordfører i Tolga, Leif Vingelen, beskriver i Østlendingen 22.5 at folk observerer og ser streifulv i viktige beiteområder for husdyr, men allikevel skal man bruke store ressurser på innsamling av DNA og det tar lang tid før resultatene av prøvene kommer. Da mister folk tillit til forvaltningen. Det er ødeleggende på sikt og det er forvaltningen som kan gjøre noe med det. Fylkesmannen kunne jo starte med å forsøke å ta inn over seg hva konsekvensene av å få ulv i nærområdet er og formidle det til Staten ved Klimaministeren.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.