Ingenting irriterer meg mer enn leker som er fargekodet etter hvilket kjønn som kan leke med hva.

Hvis du søker opp «jenteleker» på Google kommer det opp barbier, babyer, klær, masse rosa ting osv. Men hvis du søker på «gutteleker» kommer det biler, motorsykler, verktøy osv. Dette synes jeg er et stort problem som vokser samtidig som flere blir klar over det.

For en liten stund siden var jeg på bursdag til ei jente som jeg kjenner godt. Foreldrene til denne jenta ga henne en ny sykkel i bursdagsgave. Da skulle den yngre broren få den gamle sykkelen. Men før han kunne få den måtte den spraylakkeres fordi den var ROSA. Det kokte litt over inni meg mens jeg spurte om hvorfor han ikke kunne ha den rosa sykkelen. Da kom svaret som enkelt var: «Jammen, den er jo rosa.» Jeg tenkte på om jeg skulle reagere sterkere, men sa bare: «Så?». Jeg ga litt opp, og samtalen sluttet.

Her går vi rundt og tror at dagens generasjon har kommet langt og er på bedringens vei, men egentlig er det litt motsatt. I lekebutikker er hyllene delt opp i kjønn ut ifra farger, noe som blir helt feil i mine øyne. Skal vi virkelig lære opp barna våre til at det er jentene som skal passe barn, lage mat og stelle hjemme, samtidig som at guttene er ute på jobb og arbeider?

Tenk om jentene vil leke med lastebiler eller guttene vil bruke kjoler. Skal vi reagere med og si at det er feil og at det skal være motsatt? Jeg leste en gang at en far ble irritert på sønnen sin fordi han brukte kjoler og høye hæler. Hvorfor er det sånn? Jeg lå og tenkte en kveld at hvis jeg får barn, så skal jeg la de bestemme selv hvilken farge på klærne sine de vil bruke. Den første får velge farge på sykkelen sin, mens den andre må arve, uansett farge.

Husk at kjønn og farger ikke har noe med hverandre å gjøre!

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00