Hamar har nå fått en ny sentrumsleder, går det fram i et oppslag i HA sist fredag, og vi ønsker Anne Dobloug velkommen. Sentrum trenger helt klart en opptur etter butikkdød og allmenn flukt til kjøpesentre. Med CC Stadion har vi vel fått handlekapasitet for en by-region som er dobbel så stor, og enda sutrer jeg over at man ikke greide å finne på noe annet å bruke den fantastiske tomta ved gamle Hamar stadion til enn enda et kjøpesenter. Trøste og bære.

Men slik er det. Og hva nå? Dobloug får bruk for sin kreativitet som vi håper hun har mye av. Men Hamar kommune kan begynne med å ta tak i noe med en gang, og som folk er opptatt av: Avgift for parkering i byens gater og parkeringsplasser. Dette er et stadig tilbakevendende tema, og det kan være nødvendig å reise debatten igjen med et konkret forslag. Men først en avklaring.

Dagens ordning tilsier fra et prinsipielt standpunkt at Hamar Kommune befinner seg til en viss grad i bakvendtland. Det er gratis å parkere i kjøpesentrenes private parkeringsplasser mens det koster penger, og eventuelt en ekstra bot, og parkere i byens gater, det offentlige rom. Med andre ord koster det å benytte seg av det offentlige mens det private er gratis.

Hvorfor skal det koste noe å parkere i sentrumsgatene? Fordi kommunen har tatt på seg oppgaven med å male opp en hvit firkant for hver parkeringsplass? Det ville tilsi at parkeringsavgiften er for dyr. Men spøk tilside: Hvorfor skal det i det hele tatt pålegges avgift for parkering? Byens gater er våre gater som kommunen forvalter på våre vegne. Vi er skattebetalere og har vel da allerede betalt for byens offentlige rom.

Gatene er den urbane allmenningen som vi bør kunne få bruke. Og når parkeringsgebyr i den urbane allmenningen pålegges, vris konkurransen til fordel for kjøpesentra hvor den private løsningen er gratis, stikk i strid med de prinsipper vi burde forvalte disse ressursene etter. Ergo bør vår urbane allmenning kunne brukes uten avgift, på samme måte som de private løsningene.

Så sier noen at det er behov for parkeringsgebyr og maks-tider for parkering for å sikre sirkulasjon og at enkelte ikke monopoliserer plassene hele dagen. Dette er det i så fall enkelt å løse: Ved å bruke de eksisterende parkeringsautomatene kan man introdusere en gratis periode på to-tre timer ved å trekke en lapp å legge den i vinduet. Dette eksisterer det etablerte løsninger for. Da blir normal parkering for handleturer og andre ærend gratis i allmenningen mens parkering som strekker seg ut over dette ilegges avgift. Se til Brumunddal hvor parkering er gratis, og byens innbyggere lar seg begeistre over allmenningen sin.

Lykke til.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.