Hvorfor er lokalvalget viktig for alle som har sitt virke i bransjen? Den norske servicehandelsnæringen er sterkt tilstede lokalt. Næringen består av over 3.000 virksomheter med til sammen mer enn 15.000 sysselsatte. 75 prosent av bransjens omsetning skjer utenfor de største byene, og det er knapt en eneste kommune som ikke har en eller flere kiosker eller bensinstasjoner.

Enkelte tror disse bedriftene først og fremst er opptatt av hvilke rammebetingelser Stortinget vedtar. Det er bare delvis rett. For alle disse bedriftene betyr det også noe hvilke vedtak som fattes i det enkelte kommune- og bystyre. Det er med andre ord ikke likegyldig hvem som blir ordfører, eller hvilke politiske flertall velgerne stemmer frem ved høstens valg.

For mange av våre medlemsvirksomheter spiller lokalpolitikerne en nøkkelrolle i arbeidet med å legge til rette for at kiosker og bensinstasjoner kan utvikle og drive sin virksomhet. Der er ofte kommunene som sitter med siste ord i forbindelse med viktige beslutninger relatert til:

• Smidige saksbehandlingsprosesser som gjør det mulig for bensinstasjonene å etablere et godt ladetilbud for landets stadig flere elbilister.

• Beslutninger som medfører at man bevarer levende sentrumsområder der kioskene ofte inngår som et viktig servicetilbud.

• Tilrettelegging for at bilen fortsatt kan spille en viktig rolle som transportmiddel i forbindelse med både jobb- og fritidsreiser.

• Behov for god informasjon, veiledning og tilrettelegging når det gjelder saker som reguleres av Plan og bygningsloven.

Mange kiosker og bensinstasjoner spiller ikke bare en viktig næringsrolle, men fyller også en verdifull samfunnsrolle. Der servicetilbudet ofte er begrenset ellers, fungerer servicehandelen som en sosial møteplass med omsetning av drivstoff og dagligvarer i kombinasjon med rollen som formidler av tjenester knyttet til apotek, bank og post. I tillegg bidrar næringen med verdifulle arbeidsplasser på steder der jobbmulighetene ellers er begrenset.

Flere partier har i vår ferske valgkamprundspørring gitt tydelig uttrykk for at de setter pris på at vi har kiosker og bensinstasjoner spredt utover landet, og gir uttrykk for at disse utvilsomt er viktige aktører i vårt samfunn. Vi heier på politikere uavhengig av parti som stiller seg bak et slikt budskap, og som ser at det er en viktig sammenheng mellom kloke lokalpolitiske beslutninger og næringens evne til å beholde og utvikle arbeidsplasser.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.