Jordvernalliansen i Hedmark har klare forventninger etter at Venstre trådte inn i regjeringen. Venstres partiprogram er tydelig på styrking av jordvernet.

I regjering venter viktige oppgaver på Venstre, for å sikre at knapphetsressursen matjord blir brukt til matproduksjon. Kun tre prosent av vårt landareal er dyrket mark, så det er fullt mulig å legge nærings- og boligprosjekter på andre arealer. Vi må også unngå at samferdselsprosjekter tar så mye dyrket mark som nå.

I den nye blågrønne regjeringsplattformen heter det at regjeringen skal følge opp jordvernstrategien. Det henvises til nasjonal jordvernstrategi vedtatt i Stortinget desember 2015. Der er målet at årlig omdisponering av dyrka mark skal være under 4.000 dekar innen 2020.

For å lykkes trengs økt nasjonal styring. Mange steder er det slik at kommunene nærmest kappes om å få omdisponert mest matjord. Hvordan vil Venstre bidra til å snu denne trenden? Det innskjerpede jordvernmålet innebærer at omdisponeringen skal ned med en tredel på to år. Da kreves konkrete og effektive tiltak. Jeløya-plattformen legger til rette for å gi større handlingsrom til kommunene. Hva da med omdisponering av matjordarealer - hvem skal bestemme? Er det mulig å få kommunene til å ta ansvar uten lover og/eller overstyring?

Vi håper Venstre tar tak. Venstre ved Ola Elvestuen har fått ansvar for klima- og miljødepartementet, og vi ber Elvestuen om at han fra sin posisjon øver positiv innflytelse på regjeringen. Mat- og landbruksminister Jon Georg Dale trenger pågående allierte når han skal ivareta sitt ansvar for å passe på matjorda vår. Videre skal Stortinget nå behandle to dokument 8-forslag om styrket jordvern og oppfølging av jordvernstrategien. Vi forventer at Venstre tar tak og viser eierskap til jordvernsaken, slik partiet også gjorde da stortingsrepresentantene André N. Skjelstad, Pål Farstad, Ola Elvestuen og Abid Q. Raja i 2014 fikk Stortinget med på å be regjeringen i egnet form fremme forslag for Stortinget om jordvernstrategi. Fortsett det gode arbeidet, Venstre!

Arbeidsutvalget, Jordvernalliansen i Hedmark

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.