Eggens budskap er godt og klart, jeg tolker det slik; vi har alle et ansvar for våre små venner – småfuglene. Vi må legge forholdene til rette så godt som mulig slik at de trives og kommer igjen år etter år. Da kan vi, som Eggen sier; «-- glede oss til våren og trekkfuglenes tilbakekomst som en viktig del av årets syklus».

Martin Eggens innlegg.

Ja, slik bør det være og her er vi ved sakens kjerne. Mitt hjertesukk bygger på en fornemmelse jeg har, nemlig at det er mindre småfugl hos oss nå enn før – betydelig mindre. Mine egne iaktakelser sier meg at det har blitt mindre spurv, svale og stær. Men så har vi fått en ny venn, den vakre stillitsen. Den er nå å se på matbrettet rett som det er både vinter og sommer. Og fagfolkene er enige, stillitsen har blitt mer vanlig i Innlandet.

Selv har vi bodd på Hamar Vest siden 1970-tallet, og for meg hersker det ikke tvil om at ting er endret med hensyn til småfuglene de siste 10 årene. Jeg er ikke ornitolog, derfor måtte jeg ty til nettet for å sjekke litt om min fornemmelse var riktig. Og til min forskrekkelse kan jeg lese flere steder følgende i korte trekk om småfuglene i bynære områder:

• Småfuglene forsvinner i milliontall i Europa herunder Norge.

I Europa regner man med at det har blitt 350 millioner færre «vanlige» fugler.

I verdensdelen bor det litt mer enn dobbelt så mange mennesker.

• Stær, gråspurv og gulspurv har vist en tilbakegang på om lag 20 prosent i Norge.

• Låvesvala er enda hardere rammet enn spurvene.

Dette er uttalt av kompetente fagfolk og er basert på seriøs forskning. Bakgrunnen er engelske studier med norske bidrag utgitt i 2014.

Jeg er født og oppvokst på Nes, og i min barndom og ungdom var det i første halvdel av mai hvert år fast takst med bebodde svalereder av leire under takutspringet ved garasjen. Og randa av svalemøkk på bakken var slik det måtte bli, det hørte med hver forsommer. På mitt spørsmål til min nevø om hvordan dette er nå for tida, er hans korte beskjed: «Det er mindre sulu (svale). Hu har itte kømmi enda i år, og hu pleie å vara på plass godt før 17.mai». Og min bror på snart 90 kan ikke huske at det ikke har vært låvesvaler på plass til 17.mai.

En avslutning på denne for meg tankevekkende og litt triste historie, er at vi ved gitte anledninger dessverre kan endre innledningen til den fine vårvisa slik:

«Alle fugler små de er kommet nå tilbake, gjøk og sisik, spurv og stær, alle går tilbake».

Fortsettelsen på historien er å gi svar på spørsmålene; Hvorfor har det blitt slik, og hva kan vi gjøre med det? Men det er en annen og lang historie. Hva sier ornitologene om dette mon tro?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.