I HA 29. mai retter Per Lunde kraftige anklager mot dem som har et annet syn på klimasaken enn han selv.

Undergangen er nær, og kunnskapsløse klimaskeptikere har skylden. Økt mengde CO2 i atmosfæren er livsfarlig, men det står ingen steder i Lundes innlegg om hvorfor CO2 skal ha en slik katastrofal innvirkning på klimaet. Det skulle vel ikke ha noe med kunnskapsløshet i klimaspørsmålet å gjøre?

Lunde har tydeligvis blitt skremt av medieoppslag den siste tiden om CO2-økning i atmosfæren. Et observatorium på Hawaii målte i begynnelsen av mai i overkant av 415 ppm CO2. Det skal være ny rekord, og det påstås fra tilsynelatende vitenskapelig hold at CO2-nivået ikke har vært så høyt på tre millioner år. Underforstått at da har vi mer global oppvarming i vente.

La oss følge logikken i påstanden videre. Vi vet at det i bronsealderen (ca. år 1700 -500 f. Kr.) vokste kraftig furuskog på Hardangervidda. Fra Aschehougs konversasjonsleksikon står å lese: «Hardangervidda har ikke skog i dag, men i myrer opptil 1200 m o.h. er funnet rester av svært furutømmer. Etter at skogen forsvant, formodentlig alt under en klimaforverring i eldre jernalder....».

Med grov skog på Hardangervidda må klimaet i bronsealderen ha vært atskillig varmere enn i dag. Men ifølge påstanden ovenfor må CO2-nivået ha vært lavere enn i dag, siden det ikke er tre millioner år siden bronsealderen. Følgelig kan ikke det varme klimaet den gang skyldes CO2, men ha andre årsaker. Hvorfor skal vi da skylde på CO2 i dag om det skulle bli litt varmere?

Det høye CO2-nivået i begynnelsen av mai er kjærkommen plantemat for vegetasjonen i den tempererte sonen på nordlige halvkule når trær og planter får nytt bladverk og ny vekst etter vinteren. CO2-nivået vil da kunne vise synkende tendens utover sommeren.

Det er vitenskapelig enighet om at det kun er 0,04 prosent CO2 i atmosfæren ag av dette kommer ca. fire prosent fra oss mennesker. Selv om CO2-nivået har økt, viser månedlige satellittmålinger at den globale temperaturen har vært tilnærmet uendret de sist 20 årene, etter en økning på 1980-og 1990-tallet.

Mitt råd til Per Lunde og andre klimaskremte er å se seg rundt i naturen nå i årets vakre og frodige mai -juni og beundre hva en liten økning av livets gass kan utrette. Men i disse dager kunne det godt vært litt varmere.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.