LO holdt forrige uke representantskapsmøte. Næringslivsledere og forskningsaktører fra Hedmark og Oppland, med innlandsutvalgets leder Sverre Narvesen i spissen, orienterte om de mange ledende og gode miljøer i innlandet og mulighetene for utvikling og nyskaping. Innlandet er rik på skog, jordbruksarealer og kulturlandskap. Sterke produksjonsmiljøer både på mat og industrivarer og et mangfold av kultur og reiselivs-opplevelser. Noen av de sterkeste miljøene vi har er Raufoss-klyngen og miljøer innen genetikk og avl i Heidner-klyngen i Hamar.

Nylig ble det offentliggjort fra Innovasjon Norge om hvem som ble tildelt nye forskningsstatuser og midler. Fra Hedmark og Oppland søkte NCE Raufoss om å bli tildelt Global Centres of Expertise, Arena Heidner om å bli tildelt Norwegian Centres of Expertise og Skog-initiativet med sete i Elverum som Arena status. Ingen av disse ble tildelt. En tildeling til disse ville medført flere titall millioner til forskning og utvikling. Derimot ble det en sterk satsing på kystnære prosjekter innen olje og sjømat.

Det er et underutvalg i Innovasjon Norge bestemmer hvem som får ta del i de årlige tildelinger på flere hundre millioner- det er ikke oppe til behandling i Innovasjon Norge sitt hovedstyre og heller ikke til politisk vurdering i regjering. Man kan undres på om dette utvalget i det hele tatt reflekterer mot hva Norge skal leve av etter oljen. Ingen relasjon knyttes til omstillingsbehov i norsk næringsliv, fra olje og Vestlandet til Innlandet og de ressurser vi kan hente der. Uansett kan det ikke være slik at viktige og kostnadskrevende omstillingsprosesser i Norge besluttes i et administrativt utvalg i Innovasjon Norge. Regjeringen må foreta slike valg.

Men kanskje tildelingen er i tråd med regjeringens politikk? Ofte hører vi regjeringen prate om satsing på oljenæringen og sjøbaserte næringer. Sjeldent prates det om de muligheter som finnes i innlandet- og det virker som om innlandets stortingsrepresentanter tilhørende regjeringspartiet fra innlandet, heller ikke er opptatt av det.

Som nasjon skal vi vise interesse for de krevende omstillinger som oljenæringen står overfor. Likeså må det drives økt satsning på oppdrettsnæringen. Samtidig må det gå an å drive helhetlig industri og næringspolitikk. Det prates om det grønne skiftet og vekstnæringer innenfor disse områder. Her kan innlandet bidra, men da må det også en politisk drivkraft til

Er det ikke interessant nok at vi blant annet har verdensledende industri innen Raufoss-klyngen rettet mot bilindustrien, verdensledende miljøer innen genetikk og avl i Heidner -klyngen på Hamar- og solid satsing på innovasjon og ny utvinning innen skog og treindustrien. Da undres vi hva man mener om innlandets ønske om økt satsning på reiseliv, skog/tre og det grønne skiftet i innlandet.

Det skal bli interessant å se hvordan regjeringen og næringsministeren svarer på innlandsutvalgets rapport som blir fremlagt i oktober. Vi Får håpe rapporten fra innlandsutvalget blir mer enn lesestoff.

LOs distriktssekretær i Hedmark

LOs distriktssekretær i Oppland

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.