Da skal du lære om historien til nynorsk. Du skal lære å skrive nynorsk og når du skal lære å skrive nynorsk må du lære masse grammatikk som for eksempel å bøye verb, substantiv osv. Det har i mange år blitt diskutert om vi trenger å lære nynorsk i skolen. Jeg stiller meg fortsatt undrende til hvorfor vi fortsatt har dette faget? Hvorfor er det så innmari viktig?

Nynorsk kan faktisk være ganske vanskelig for mange. Det er ikke så lett å starte på et nytt skrift språk uten videre. Det er mange nye og vanskelige ord du skal lære deg og ikke minst grammatikken. Grammatikken er det mest hardtarbeidende for mange. Der skal du kunne bøye substantiv i alle slags kjønn. Du skal kunne å bøye verb i alle tidene og det er mye mer dette er bare noe av det. En av fem kan ikke engang hovedmålet sitt skikkelig. Å tvinge disse til å lære nynorsk i tillegg, blir som å tvinge folk til å ha avansert matematikk før de i det hele tatt kan telle.

Langt over flertallet av elevene skjønner ikke sammenhengen i nynorsk, men jobber godt får å få en god karakter. For karakteren er det eneste som teller i ettertid. Alle vil jo oppnå høyest karakter som mulig. Men det er det ikke alle som gjør. Nynorsk kan bidra til å dra snittet ditt. Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre ønsker at det blir slutt på karakterer og eksamen i nynorsk for norske skoleelever. Han mener at sidemålsundervisningen skal handle mer om litteratur og språkforståelse. Dette er jeg helt enig med han i. Hvis man har interesse av å lære eller fordype seg i nynorsk kunne det vært et fremmed språk eller et valgfag på skolen om norsk kultur og språk. Man kunne også hatt nynorsk i skolen men da burde det være uten karakter.

I skolehverdagen har vi mange viktige fag med mye vanskelige stoff som vi må igjennom og som vi får igjen får å kunne senere i livet. Når vi i tillegg skal ha nynorsk blir det mindre tid til de viktige fagene som matte og norsk. Som vi garantert får nytte av senere i livet. I Norge er det bare en liten del av befolkningen som snakker nynorsk, og mesteparten av all kommunikasjon går på bokmål. Sannsynligvis vil så godt som ingen bruke sidemålet sitt etter videregående. Da blir det for dumt at man gjennom hele ungdomsskolen og videregående skal bruke tid på å lære nynorsk.

Kjære politikere jeg håper dere snart kommer til fornuft og fjerner faget fra skolen. For hva skal vi egentlig med nynorsk?

Les også: Løysinga er meir nynorsk

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.