Et lite tanke-eksperiment: En selvmordsbomber har et mål for øyet når han detonerer sin bombe: Å drepe så mange andre uskyldige som mulig samtidig med seg selv. Derfor brukte terroristen i Brüssel spikerbombe istedenfor bare sprengstoff – det gir høyere dødstall.

Hva med tanken om at han har klart å utvikle/få tak i en liten atombombe? Og med liten forstås her en på størrelse med Hiroshima-bomben. For i militær sammenheng er det i dag å regne som en liten atombombe. For terroristen vil en atombombe løse mange praktiske problemer. Han trenger ikke frakte bomben til T-banen eller til flyplassen. Det er nok å ha den i en bil fire-fem kilometer unna målet.

Videre vil eksplosjonen utslette alle spor som fingeravtrykk, mobiltelefoner, pc-er. Eksplosjonen vil også utslette 90 prosent av politistyrkene/soldatene som skulle lett etter de skyldige, om de hadde overlevd. En atombombe i en hovedstad vil utslette de samfunnsbærende institusjoner som styrer landet. Regjering, parlament, domstoler samt hele det sivile samfunn vil i et blink være ikkeeksisterende.

Hvis Brüssel ble valgt, ville man i tillegg ramme hele NATO-strukturen og EUs bærende institusjoner. Da vil det være for sent å innse hvor sårbart det var å samle makten i en by. Hva ville så det angrepne landet foreta seg? En eller annen tilfeldig general på ferie får plutselig ansvaret til statsministeren, uten- og innenriksministeren. Hvis landet er et NATO-land, vender han seg straks til USA og sier: Angrep på et land er det samme som et angrep på alle.

Men hvem er fienden? Hvem skal nå få svidd av sin hovedstad? For en ting er sikkert: Et angrep med atomvåpen skal besvares med atomvåpen – like for like. Og folket sier Ja og Amen. Og holder pusten mens generalene grubler over hvem som nå skal smake terroristenes hevn. Du trodde at folket ville si Nei til atomvåpen? Ikke for enhver pris.

Du trodde vi var blitt så sivilisert at vi tok avstand fra den slags grufulle våpen? Ikke når hensikten helliger middelet. Du trodde ikke at ditt lands bestemmende myndigheter ville godkjenne et angrep med atomvåpen? Men de trener på det hele tiden.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00