Det sies at det har vært bosetting i Hemmagardene fra før svartedauden. Vi vet hvem som har vært gardbrukere her i Søre Hemma fra 1746 og til i dag. Mellom husene på garden og Næra er det i dag dyrket mark helt ned til vannkanten. Bare ei smal «reim» med steinur skiller vann og åker. Denne smale «reima», rett nedenfor husene på garden, har i alle tider vært brukt av gardens folk. Herfra ble det fisket. Det ble vasket tøy og det ble badet. Garnbu og åfløye har vært plassert her i uminnelige tider.

Dette området er innmark, ikke utmark. Det er en vesentlig forskjell.

De siste 50 åra har det blitt tilrettelagt litt etter litt for at det skulle bli bedre og ferdes her både for de som bor på garden og eventuelle andre som har behov for å ferdes her.

Jeg kan ikke begripe annet enn at dette området det her er snakk om er i privat eie. Så hvordan privatisere noe som har vært privat i flere 100 år. Det offentlige har da ikke gjort noe for å tilrettelegge noe her. Hvorfor er det galt å rydde i steinura?

Vi ser at det rundt Næra er mye utmark som ikke er tatt i bruk av allmuen. Så er det lov og undres. Kanskje Næras strender er så ugjestmilde fra naturens side at det er gruvsamt å bevege seg der, hvis det ikke er nedlagt mange timers arbeid over lang tid. Kan det tenkes at det ikke var så galt å legge litt til rette. Det er ganske mange, også utenom gardens folk, som gleder seg over disse områdene som er ryddet for stein og framkommeliggjort.

For å innfri strandlovens formål, høres det ut som de ansatte i Ringsaker kommune har bestemt seg for masseriving av brygger og bygninger langs Næra. Altså strengest mulig straff. Denne raseringa kan fort få en negativ virkning på grunn av gjengroing av strandlinja og manglende trivsel. Det er det ingen som har glede av.

Hvordan kan dette som er gjort ved Næra, (det er jo ikke noe enestående tilfelle i Ringsaker) ha skapt denne voldsomme stormen. Jeg fortsetter å undres.

«Føråskjerring» 77 år

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.