Hva kan en gjøre for at guttene skal bli like flinke som jentene i skolen? En vet jo at jentene er tidligere modne enn guttene, så få guttene til å starte et år senere, var ett av forslagene.

Både skole og hjem vet jo mye om hva som er positivt og hva som er negativt for læring. Men barn og unge vil ikke alltid gjøre det som blir fortalt dem. Men det finnes flere måter å hjelpe skoletrøtte elever for å få mer læring og konsentrasjon. Mer søvn og tid til mat før skolestart er en ting. Å møte på skolen med lavt blodsukker er ikke så lurt.

Dette mener HA om Stoltenberg-utvalgets konklusjoner.

En skole syntes at de så gode resultater etter at de utsatte første skoletime med en halv time. I Amerika er det noen skoler som har startet dagen med gymtime, trening i apparater og balleker, og med gode resultater. Å sparke, sykle eller gå til skolen virker bra i motsetning til de som er avhengig av buss eller tog. Hjernen trenger næringsstoffer og oksygen, det er det blodårene som gir. Hjernen er ikke en ferdig harddisk en er født med. Intelligens er noe som utvikles med årene ved at en øver mer.

Enkelte elever trenger mer tid, øving og repetisjon for ny læring. Skal kunnskapen lagres, gå fra arbeidsminne eller korttidsminne som vi kaller det, og ned i langtidsminne som er databasen vår, må ikke dette korttidsminne overbelastes, inntrykkene må ikke bli for mange. Spesielt viktig er dette de første fire årene i skolen. Det kan skapes skoletapere hvis elever blir introdusert med mye nytt stoff på kort tid.

Det skal mye øving og repetisjon til skal ny læring ikke bli glemt. Dette er noe skolebøkene bør ta hensyn til. Arbeidsminne er ikke helt utviklet før i 15-årsalderen forteller forskere. Når ny informasjon skal lagres, er det viktig å kunne konsentrere seg. Er det mye uro rundt en, eller en er trøtt grunnet for lite søvn, kan det bli dårlig med læring.

Men er det ikke helst pikene som plages her fordi guttene bråker? I min skoletid ønsket jeg meg pikeklasse på grunn av dette, jeg syntes guttene var umodne og dumme som ikke hørte etter. Derfor viktig med lærere som har respekt, og med gutter som har fått rast av seg litt energi i friminuttene. Slik var det i min tid, og slik kan det vel fortsatt være?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.